Венецуела: Главният прокурор ще разследва измама на изборите

Венецуела: Главният прокурор ще разследва измама на изборите

Главният прокурор на Венецуела Луиза Ортега обяви, че започва разследване по съмненията за измама на изборите за национално конституционно събрание, проведени от президента Николас Мадуро.

Двама магистрати ще разследват четиримата директори на Националния избирателен съвет по този скандален случай, каза Ортега пред Си Ен Ен. Тя се позова на обвиненията за манипулиране на вота, отправени от британска компания, ангажирана с изборния процес във Венецуела.

Данните за избирателната активност са били манипулирани според лондонската компания „СмартМатик“. Разликата между реалната и официално обявената активност е най-малко 1 млн. гласа, заяви изпълнителният директор на фирмата Антонио Мужикала на пресконференция тази седмица.

Изправени сме пред безпрецедентен и тежък факт, който представлява престъпление, каза прокурорката. В понеделник тя осъди избора на конституционното събрание и „диктаторските амбиции“ на президента Мадуро, наследил на поста Уго Чавес - починалия през 2013 г. социалист-популист.

Мадуро насрочи изборите за учредително събрание, от което иска да промени конституцията на страната и да укрепи властта му. Досегашният парламент бе доминиран от опозицията, която бойкотира изборите.

Гласуването в неделя премина на фона на насилие и сблъсъци с полицията. 10 души загинаха.

Днес конституционното събрание трябваше да встъпи в длъжност, но церемонията бе отложена за утре, „за да бъде организирана в условията на мир, спокойствие и при спазването на необходимия протокол“ по думите на Мадуро.

За днес опозицията е свикала поредния масов протест срещу президента.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ