Запорираха цялото имущество на Маринела и Ветко Арабаджиеви

Запорираха цялото имущество на Маринела и Ветко Арабаджиеви

Запорираха цялото имущество на Маринела и Ветко Арабаджиеви

С решение на Специализирания наказателен съд е било запорирано цялото имущество, което се води на семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви, обяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев. 

Запор ще бъде искан и за имуществото на собственика на "Винпром Каронбат", добави и главният прокурор Сотир Цацаров. Заместникът му обясни, че разследването на случая „Арабаджиеви“ продължава на пълни обороти с разпит на свидетели и още експертизи. Продължава и издирването на двамата.

Имущество за 262 450 397 лева по 145 искания е запорирала комисията "Антикорупция" от началото на годината досега, съобщи междувременно Антоанета Цонева от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Тези искания са били внесени в окръжните съдилища, които са ги уважили. Освен това са били спечелени и 19 дела за отнемане на имущество, като по тях от началото на годината е конфискувано в полза на държавата имане на стойност 10 839 060 лева. 

Данните бяха изнесени пред парламентарната комисия за противодействие на корупцията, която изслуша отчет на членовете на КПКОНПИ. По закон те трябва да докладват за свършеното пред депутатите на всеки 3 месеца. Само 2 сигнала за корупционни практики са били подадени от инспекторати към министерства. Това съобщи шефът на Комисията Пламен Георгиев в отговор на депутатски въпрос.

За сметка на това обаче, гражданите и народните представители са били доста активни. Самият шеф на парламентарната комисия за противодействие на корупцията Борис Янчев съобщи, че са изпратени 18 сигнала от депутатите до КПКОНПИ. 

По данни от председателя на "Антикорупция" Антон Славчев, сигналите от граждани, по които те са работили, са били 450. 330 от тях са проверени и за тях е уведомена спецпрокуратурата. Отделно "Антикорупция" е извършвала проверки и по 250 постановления на спецпрокуратурата.

Пламен Георгиев представи пред депутатите и идеята да се въведе антикорупционно образование в училищата и висшите учебни заведения. От тази година 30 студенти ще се обучават в магистърска програма за антикорупция, а на ученици от 5 и 8 клас ще се раздават листовки. Обучение за нетърпимост към корупцията ще бъде въведено пилотно и в детски градини в Перник като под формата на песнички, стихчета и забавни игри ще се изгражда у децата нетърпимост към даването и искане на подкупи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ