Италианският зехтин всъщност е… гръцки
Голяма част от производителите на зехтин в Гърция изнасят продукцията си в Италия, където той се продава на двойно по-висока цена, отколкото в родината си. В същото време в италианските супермаркети няма гръцки стандартизиран зехтин като брандиран краен продукт, пише вестник Kathimerini.
Дали защото гръцкият зехтин е с по-ниско качество? Напротив. На миналогодишното състезание NYIOOCC, считано за най-престижният форум, гръцкият продукт спечели 99 златни и сребърни награди.
По данни на Службата по икономически и търговски въпроси на гръцкото посолство в Милано износът към италианския пазар представлява 64,67% от общата стойност и 75,88% - от общия обем на експорта на тази стока през миналата година.
В доклада на дипломатите е посочено, че през 2021-а Гърция е изнесла за Италия зехтин за 345,5 млн. евро, което е с 16,33% повече в сравнение с 2020 г. Обемът се е увеличил от 111 610 тона от 132 844 тона. Така страната е втория по големина доставчик на зехтин за Италия с относителен дял 21,69% след Испания – с дял от 61,53 на сто.
Цените за износител са на относително високи нива - 3,70-3,80 евро за килограм, а на рафтовете в италианската търговска мрежа зехтинът е между 4 и 9,50 евро/кг.
Причините, поради които производителите избират да изнасят в Италия, e, че субсидията за висококачествен марков зехтин бе премахната, коментират пазарни анализатори пред Kathimerini.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.