10 страни, в които "учител" е високо платена професия

10 страни, в които учител е високо платена професия

10 страни, в които "учител" е високо платена професия

В много страни учителите получават ниски заплати, въпреки факта, че тази професия е много сложна и отговорна. Но и има и обратните, добри примери. В редица държави тази професия е доста добре платена.
Експертите от портала Teaching Abroad анализираха нивото на заплатите на учителите в 100 страни по света, след което преобразуваха възнагражденията в долари и ги сравниха с нивото на БВП на глава от населението в страната.
93% от учителите от страните, включени в изследването, получават по-ниски заплати от БВП на глава от населението, което означава, че дори в страни, където учителите получават високи заплати, те все още печелят по-ниски от средните възнаграждения за страната. На фона на обявената от българското правителство амбициозна програма учителските заплати да продължават ударно да растат в следващите три години, вижте 10-те държави, в които учителите получават най-високите заплати спрямо БВП на глава от населението

Финландия 
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: -8%
Средна годишна заплата на учителите: 42 607 долара 

Училищното обучение е 9-години. Децата тръгват на училище на 7-годишна възраст. Учебната година продължава 188 дни, започва през август и завършва в края на май. 
Училищата се фокусират върху безопасността и ученето на децата. В по-малките класове не се поставят оценки, а малчуганите се поощряват с бележки в словесен формат като „отлично“, „добро“, „променливо“ и „необходимо е обучение“. 
От 4-и клас нагоре, оценките на учениците варират от най-ниската 4 до най-високата 10. Поставят се и бележки за поведение: „Умение за работа в група или самостоятелно“ или „Добри нрави и стремеж да се влияе на другите да покажат своята най-добра страна. 

Мексико 
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: -8%
Средна годишна заплата на учителите: 18 922 долара

В мексиканската образователна система има задължително предучилищно, училищно и висше образование. Основното училище се посещава от деца на възраст от 6 до 12 години, като същественото тук е, че само двама учители преподават по всички предмети. За да преминат в по-горен клас, учениците полагат приемни изпити. 
Средното образование е два вида – непълно и пълно. В първия вариант обучението е задължително и в него попадат децата от 12 до 15 години. В края на 9 клас ученикът или продължава обучението си, или решава да отиде на работа. 

Нова Зеландия 
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: -7%
Средна годишна заплата на учителите: 37 586 долара

Образователната система в Нова Зеландия включва предучилищни учебни заведения, безплатно начално и средно образование, а системата за висше образование е с равен достъп за всички новозеландци. 
Училището е задължително за деца от 6 до 16 години. Всички училища предлагат образование на английски, но има и такива, при които голяма част от предметите са на маорски език. 
В страната работят 36 отворени висши образователни центъра, включително 8 университета, 21 технологични института и политехнически образователен център. ЮАР
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: -2%
Средна годишна заплата на учителите: 13 618 долара 

Образователната система в Южна Африка е представена от частни и държавни училища в съотношение 1:10. В държавните учреждения бюджетът се разпределя на принципа "парите следват ученика", т.е. според броя на децата. Учебната година започва в средата на януари и продължава до края на ноември или началото на декември. 

Туркменистан
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: +0%
Средна годишна заплата на учителите: 19 572 долара

Първоначално Туркменистан запазва образователната си система по съветски модел, разделена на начална, средна и висша образователна степен. През 1993 г., обаче, президентът Сапармурат Ниязов обяви нова политика в средното образование, където се цели постепенен преход към 9-годишно образование.
Туркменският държавен университет Махтумкули е най-голямото висше учебно заведение в страната. Основан е на 14 юли 1950 г. чрез реорганизиране на Ашхабадския педагогически институт, съществуващ от 1931 г. 

Германия 
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: +1%
Средна годишна заплата на учителите: 53 373 долара

Образованието в Германия включва 3 нива: предучилищно, средно и висше. Всяка провинция в страната, обаче, има свой Закон за образованието, така че се наблюдават значителни разлики в получените сертификати и дипломи. Например, в Берлин и Бранденбург децата ходят в основно училище за 6 години, а в останалата част от страната - за 4 години. 
Обучението в Германия е безплатно. Училищната система е разделена на три нива: начално, средно 1-во ниво и средно 2-ро ниво, в рамките на задължителното 10-годишно образование. В Германия има около 50 000 училища с над 12,5 милиона ученици. Швейцария
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: +7%
Средна годишна заплата на учителите: 69 471 долара

 
Швейцария е известна по целия свят със своите частни училища, затворени пансиони и университети. Нивото на образование в частния сектор е доста високо поради отличното обучение на учителите и традициите за качество.
Освен специализираните училища за хотелиерство и туризъм, много популярни са курсовете по чужди езици. Последните обикновено предлагат богат избор от учебни сайтове и различни адаптирани езикови програми за възрастни, деца и юноши.

Мароко
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: +13%
Средна годишна заплата на учителите: 10 092 долара

От 6-годишна възраст децата влизат в системата, а степента, която трябва да покрият е основно образование. След дипломирането си, завършилите трябва да получат сертификат Certificat d'etudes primaries, за да продължат в гимназията. След завършване на основното, учениците автоматично продължават в средното образование, където обучението е насочено главно в две направления - наука и изкуство.
Висшите учебни заведения в Мароко са частни и държавни, които си сътрудничат с най-добрите университети в Европа и Канада. 

Китай
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: +44%
Средна годишна заплата на учителите: 26 177 долара
 

Образованието в училището започва на 6-годишна възраст и се разделя на три цикъла: начален (задължително 6 години), първи етап на средното образование (задължително 3 години), втори етап на средното образование (3 години). В Китай има 228 000 начални училища, в които учат 96 милиона деца и работят 5,5 милиона учители. 
Китайските университети се считат за едни от най-добрите в Азия. Дипломите на много от тях, са високо ценени в Европа и Америка.
Днес повечето китайски университети представляват огромни високотехнологични научни комплекси с библиотеки, музеи и съвременни лаборатории.

Кот-д’Ивоар
Заплата на учителите спрямо БВП на глава от населението: +62%
Средна годишна заплата на учителите: 6 723 долара 

Обучението в държавните учебни заведения в Кот-д’Ивоар е безплатно. Децата завършват основното си образование на 12-годишна възраст. Средното образование започва на 12-годишна възраст и преминава в два цикъла. Създадена е мрежа от образователни институции, осигуряващи професионално образование. Университетската система включва три университета и осем колежа, като обучението се провежда на френски език.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ