Най-скъпите градове за живот като експат

Най-скъпите градове за живот като експат

Хонконг е най-скъпият град за живот като експат. Азиатският финансов център оглавява за поредна година класацията на  ECA International за разходите за живот, макар че пандемията от коронавирус и политическото напрежение в града доведоха до поевтиняване на наемите, пише Си Ен Би Си.

Нареждащите се на второ, трето и четвърто място – Токио, Ню Йорк и Женева, също запазват позицията си от 2019 г.

На пета и шеста позиция се нареждат Цюрих и Лондон, които са се изкачили напред в класацията на фона на поскъпването на местните валути, довело до повишение на разходите на работещите в чужбина специалисти. Топ 10 допълват Тел Авив, Сеул, Сан Франциско и Йокохама.

„Цените в Хонконг са високи в повечето категории, които разглеждаме, но особено високите разходи за жилище тласкат града до първото място“, коментира Лий Куан регионален директор за Азия в ECA International.

„Цените остават високи въпреки поевтиняването на някои имоти в отговор на по-ниското търсене заради пандемията и продължаващата политическа несигурност“, добави той.

Годишният доклад за разходите за живот на ECA International сравнява разходите за ежедневни стоки, включително храна, транспорт и комунални услуги, в 208 града в 121 държави за период от септември до септември

Промените в класацията през тази година се дължат до голяма степен на промените в стоността на валутите, които се отразиха на покупателната способност на работещите в чужбина специалисти.

По-силните евро, паунд и австралийски долар доведоха до ръст на разходите на експатите.

„Възстановяването на еврото и британският паунд през тази година доведе до скок на разходите на чуждестранните специалисти. Тези фактори тласнаха големите европейски градове напред в класацията, като Лондон сега се нарежда на 6-то място, а Париж се изкачи с десет места до 29-та позиция. Виена и Мюнен влязоха в топ 50 на глобално ниво“, обяви Куан.

Същевременно с това поевтиняването на редица азиатски валути доведе до спад на разходите на експатите, които живеят в Азия. Мумбай, например, падна с 34 места в класацията до 94-та позиция.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ