Окланд, Нова Зеландия - най-добрият град за живеене в света

Окланд, Нова Зеландия - най-добрият град за живеене в света

Докато светът продължава да се бори с пандемията от коронавирус, новозеландската столица Окланд бе обявена за най-добър град за живеене в света в тазгодишното издание на класацията на Economist Intelligence Unit (EIU), предаде Си Ен Би Си.

Този резултат се дължи до голяма степен на успешното овладяването на COVID-19 в страната, което позволи на училищата, театрите, кината, ресторантите и другите културни забележителности в страната да останат отворени и достъпни в периода между 22 февруари и 21 март, който от EIU са използвали за своето прочуване.

Миналата година Нова Зеландия въведе строг национален локдаун за няколко седмици, който забави разпространението на вируса. Страната също така затвори границите си за чуждестранни посетители.

Топ 10 в класацията тази година е доминирана от градове от Азиатко-тихоокеанския регион, който се справи по-добре с кризата с коронавируса. След Окланд в класацията  се нареждат Осака (Япония), Аделаида (Австралия), Уелингтън (Нова Зеландия) и Токио (Япония). Първата десетка допълват Пърт (Австралия), Цюрих (Швейцария), Женева (Швейцария), Мелбърн (Австралия) и Брисбейн (Австралия).

Класацията се съставя на база на повече от 30 фактора в няколко основи категории – стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Заради пандемията от EIU са взели предвид и нови показатели, включително стрес върху здравните ресурси и ограничения за местни мероприятия, сред които спортни събития, концерти, ходене на кино и на ресторанти.

По думите на Симон Баптист от The Economist Intelligence Unit пандемията определено е оказала влияние върху класацията, и то не само в топ 10.

Градовете, които са били под лоокдаун или регистрирали сериозен ръст на броя на заразените с коронавируса по време на периода на изследването на EIU са изгубили точки по редица критерии, което е довело до загуби на позиции особено сред европейските градове.

В това число влиза австрийската столица Виена, която поведе класацията през 2018 г. В тазгодишното издание тя се нарежда на 12-то място.

От друга страна, градовете в Австралия, Нова Зеландия и Япония останаха сравнително отворени, поддържайки лесен достъп до най-различни услуги, а здравните им системи не бяха подложени на огромен натиск на фона на по-малкия брой заразени с коронавирус.

Най-голям напредък в класацията регистрира столицата на и хавайската столица Хонолулу, която се изкачи с 46 места до 14-та позиция.

На последното 140-то място в класацията се нарежда Дамаск – столицата на Сирия. Негативния топ 10 допълват Лагос (Нигерия), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Дака (Бангладеш), Алжир (Алжирия), Триполи (Либия), Карачи (Пакистан), Дуала (Камерун) и Каракас (Венецуела).

Пълната класация може да намерите тук.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ