Наблюдавайте повече света

Наблюдавайте повече света

Наблюдавайте повече света

„Шансът обича подготвения ум“, е казвал Луи Пастьор. За да бъде един предприемач иновативен, силен мениджър и маркетолог, който си върши работата, той трябва да поддържа своя ум в творческа настройка. Това се прави с ежедневни усилия и достатъчна релаксация.

„Творческите идеи често идват от необичайни комбинации“, обяснява Стивън Смит, професор по когнитивна психология в Тексаския университет A&M. “Най-доброто решение е да не бъдеш това, което всички мислят. То е да бъдеш нещо необичайно“, казва той. Тези „необичайни комбинации“, наричани „далечни асоциации“ са свързани идеи, които на пръв поглед могат да изглеждат невъзможна комбинация. Те са истинската същност на креативното мислене.

За да развие човек творчески ум, той трябва да увеличи възможностите си да прави неочаквани асоциации. Тук следват няколко стратегии, които могат да се използват в тази насока, описани в сайта на американското сп. Entrepreneur.

1. Търсете идеи извън работния си график. За да разширите креативните си хоризонти, създайте си широк набор от перспективи, опити и лични изживявания. Разнообразното работно място може да бъде от помощ, но не е достатъчно. Извън работата, винаги търсете разнообразие в онова, с което се храните, в местата, където излизате, типовете изкуство, които наблюдавате, там, където пътувате, книгите, които четете.

2. Изградете широка мрежа за обратна връзка. Често дискутираме важни идеи с членовете на един и същи вътрешен кръг. Правейки това обаче може да изпуснем важни отговори. Някой, който не е чак такъв експерт в дадена област, може да забележи особености на труда ни, невидими за останалите. Затова потърсете интелигентни хора с малко познание за бизнеса ви и разговаряйте с тях за проектите, над които работите. Ще се изненадате колко продуктивни може да бъдат предложените от тях решения.

3. Освободете се от твърдите правила. Също както кралицата в „Алиса в страната на чудесата“, която мисли за невъзможни неща по половин час дневно, тренирайте ума си да бъде по-открит. Практиката да пускаш ума си да се скита ще ви помогне в хрумването на интересни идеи, колкото и абсурдно да изглежда. Хуморът и говоренето на глупости също помагат. Дори да се сетите за 99 невъзможни и абсурдни идеи и за една, която ще проработи, това ще е достатъчно, обяснява професор Смит.

4. Наблюдавайте света. „Когато окупирате собствената си глава с мисли, креативните идеи може да минат незабелязано покрай вас“, обяснява професорът. Най-идейните хора винаги търсят интересни неща около себе си, дори тези неща да не отговарят на това, по което работят в момента. Съхранявайте в тетрадка или компютърен файл всички свои хрумки, статии, снимки, които ви правят впечатление, дори абсурдните си мисли. Те може да ви бъдат от помощ в неочаквани моменти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ