Съвет до творците: Спрете да мислите и действайте сега!

 Съвет до творците: Спрете да мислите и действайте сега!

Съвет до творците: Спрете да мислите и действайте сега!

Трудно се създават идеи за кампании и понякога криейтив хората се губят в лабиринт от лутане и съмнения. 

Една от най-големите пропасти за творческите личности е моментът от предварителното обмисляне, към практическото предприемане на действие. Този преход, деликатен и трудно изпълним, изисква воля и ментална енергия. Изминаването му е наложително, защото нищо реално не се е случило, ако човек не го е преживял, а само си го е представял. 

Преходът е особено труден за хората в бизнеса. Преди голямо решение те обикновено се впускат в обмисляне отново и отново. Докато преценяват аргументите „за” и „против” избора си, често се разколебават.

„Колебанията често са използвани като форма на отлагане”, отбеляза Хилари Ретинг – преподавател по продуктивност на предприемачи и автор на книга по темата. Тя коментира, че продължителните колебания могат да бъдат много вредни както за човека, който взема решенията, така и за компанията, за която той работи. Ключът е в това човекът (може и да бъде мениджър) да направи информирано решение на базата на изследвания и консултация с екипа си; да основава позицията си на ясни възможни опции и да не възпира себе си в момента на решението коя възможност е най-добрата.

Ако и на вас ви се случва този тип блокажи в премисляне преди да вземете решение, може да опитате да излезете от порочния кръг със стъпките, които следват.

1. Фокусирайте се да бъдете адаптивни, не перфектни. Много от тези, които премислят нещата твърде много, търсят „правилния” отговор. Или решение, което ще им гарантира успех. Трябва обаче да приемат, че всъщност е невъзможно човек да се подготви за всяко възможно развитие, казва Ретинг. Дори внимателно и дългосрочно обмислените решения често имат неочаквани последствия.

2. Осъзнайте възможността за провал. Твърде дълго обмислящите често спорят със себе си, създавайки безкраен цикъл в ума си. Аргументите им са с цел да се предотврати провал, но често, по ирония на съдбата, с тях те канят провала да седне на тяхната маса.

Стратегията да се мисли как да се избегне ужаса от неуспеха е сама по себе си дълбоко и изначално погрешна. Тя е обречена на провал. За да измъкнете себе си от парализата на прекаленото предварително анализиране, трябва да осъзнаете факта, че всяка и всички ваши опции може да доведат до нежелано развитие на събитията. Затова е много важно гледната точка към провала да се смени и на него да започне да се гледа като на възможност за ново начало, не като крайна точка.

Неуспехът дава ценна информация, въз основа на която човек може да се приспособява и да се развива.

3. Вслушвайте се в инстинкта си. Накрая ще трябва да изберете това, което чувствате, че е правилно за вас самите. Почти винаги, когато някой чувства противоречие и е колеблив, това се случва, защото той опитва да убеди себе си да направи нещо, което не иска да стори.

По материал в сп. Entrepreneur

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ