Езиковите съвети на един 86-годишен полиглот

Езиковите съвети на един 86-годишен полиглот

86-годишната Като Ломб е професионален преводач от Унгария, която знае 16 езика. Тя е посветила живота си на изучаването и разбирането на нова и нова чуждестранна реч. Усилията ѝ дават забележителен резултат. За нея разказва автор в Adme.ru. При срещата си с него, Ломб му казва, че е само момче - на 54 години. "Стив, ти си толкова млад! Толкова много години напред ти предстоят, можеш да научиш толкова повече езици!"

За всички, които учат чужд език, тя определя 10 Божи заповеди на лингвиста. Обръща внимание на факта, че повечето от езиците, които е успяла да научи, е усвоила изключително с учебници и оригинална литература на целевия език. Представя методите си за развитие на езика в книгата си "Как да учим езици". В основата на подхода й е принципът на "пълно потапяне в езика" - развитието на граматиката в ума трябва да се съчетава успоредно с четене на оригинални текстове и запаметяване на поставените фрази, най-често използвани в речта. Съветите ѝ са следните:

1. Ученето на чужд език е ежедневен ангажимент. Ако не разполагате с достатъчно време, можете да отделите за него 10 минути дневно. Особено добър вариант е това да се случва сутрин.

2. Ако усещате, че желанието ви да учите езика отслабва твърде бързо, не се насилвайте. В същото време не се отказвайте. Помислете за каквато и да е друга форма на самообучение: оставете книгата и слушайте радио на чуждия език. Оставете урока за упражнения и прелистете речника.

3. Никога не наизустявайте фрази, извадени от контекста.

4. Учете готови фрази, които могат да се използват във възможно най-голям брой случаи.

5. Опитайте мислено да превеждате всичко възможно. Надписите на светещите табла, на плакатите, фрази от дочути разговори. Това учене винаги е почивка, дори за една уморена глава.

6. Учете най-засилено това, което учителят коригира. Понякога не четем своите собствени коригирани упражнения. При многократно четене на погрешни текстове съхраняване несъзнателно всички възможни грешки.

7. Готовите фрази и идиомите трябва да се пишат в първо лице единствено число. Например „I am only pulling your leg” (“закачам се с теб“) на английски език.

8. Чуждестранните езици са крепост, която трябва да се щурмува едновременно от всички страни. С четене на вестници, слушане на радио, гледане на филми без субтитри, посещаване на лекции, свързани с чуждия език, работа с начинаещи, кореспонденция, срещи и диалози с приятели – местни и лектори.

9. Не се бойте да говорите, не се страхувайте да правите на глас евентуални грешки и да искате те да бъдат коригирани. И най-важното е да не се притеснявате и да не се обиждате, ако наистина започнат да ви поправят.

10. Трябва да бъдете твърдо убедени, че на всяка цена ще постигнете целта, която имате. Необходими са несломима воля и силен талант, за да се изучават езици.

Ломб предлага и проста формула, която определя резултата в развитието на езика. Тя е изминалото време = резултат + лихви. Или (време+лихви) / страх да не се направи грешка = резултат.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ