Американският военен оркестър гостува у нас за Деня на храбростта

Американският военен оркестър гостува у нас за Деня на храбростта

Американският военен оркестър гостува у нас за Деня на храбростта

Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа гостува в България за Деня на храбростта, съобщава БНТ.

Обиколката на музикантите започва тази вечер от град Русе. Днес преди обед квинтет от оркестъра изнесе кратко представление на централния площад "Свобода", за да покани жителите и гостите на града на концерта тази вечер в Доходното здание от 19 часа. 

Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа е създаден преди 78 години. Той е третият по големина армейски музикален състав в страната. Репертоарът му е разнообразен - от най-доброто от американската музикална сцена на Бродуей и екрана на Холивуд, до традиционни произведения за духов оркестър.

Оркестърът ежегодно изнася над 200 концерта. Музикантите имат и много истории, които могат да разкажат от пътуванията си из Стария континент, Близкия и Далечния Изток.

"Музиката е най-добрата дипломация и чрез нея най-бързо се създават приятелства", казва диригентът подполковник Дуейн Милбърн. "Част от нашия оркестър беше в Япония, когато стана голямото земетресение. И музикантите даже участваха като доброволци в първите дни на разчистването. Посланието ни е, че ние сме приятели и ни е приятно да споделяме културните си ценности", разказва още Милбърн.

След концерта в Русе музикантите ще свирят във Велико Търново, а на 6 май ще изнесат концерт в София.

 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ