БНТ ще излъчи филм „Легендата „Щурците“

БНТ ще излъчи филм „Легендата „Щурците“

БНТ ще излъчи филм „Легендата „Щурците“

Филм за легендарната българска рок група Щурците, ще бъде излъчен по БНТ1 преди Коледа.

Името на „Щурците“, които се раждат през 1967 г., характерна с бунтове и конфликти, бележи вятърът на промяната. Към периода на размирните 60-те БНТ1 ще отведе зрителите с новия документален филм - „Легендата „Шурците“. Той ще бъде излъчен на 22 декември от 22:00 часа, веднага след предаването „Панорама“.

Документалната лента връща времето половин век назад, когато да си купиш уредба за озвучаване, трябва да имаш връзки в чужбина и да дръзнеш да обмениш  нелегално валута. Тогава тонколоните тежат по 100 килограма, а момчетата с дълги коси излизали само нощем, за да не ги приберат в милицията. Като машина на времето, филмът ни превежда от 1967-ма, когато понятието рокгрупа не съществува за българската музика, до 2017-та, за да проследи как рокът у нас за 50 години се превръща от ретроградна и преследвана мода - в култура, която поколенията си предават като знаме.

„Легендата „Шурците“ е филмов разказ за  едни обикновени момчета с необикновена любов към рокендрола, които променят музикалните хоризонти на  България и успяват да се задържат половин век на гребена на вълната, защото вярват, че артистът трябва да се качва на сцената, само когато има какво да каже. И това, което иска да каже да е толкова сакрално, толкова силно, че той повече не може да го задържи.

80-минутната документална лента, наситена с музика и вълнуващи истории, е на  режисьора Станислав Терзиев, сценариста Анна Мельова, оператора Здравко Ружев и режисьора по монтажа Филип Петков. Два дни по-късно, на Бъдни вечер, Българската национална телевизия  ще излъчи целия концерт за 50-годишнината на легендарната група, който събра над 12 хиляди души в зала Арена Армеец.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ