Датски художник взе 70 000 евро за празно платно, кръстено "Вземай парите и бягай"

Manager News

Датският художник Йенс Хаанинг изпратил празно платно вместо произведение на изкуството, за което са му били изпратени 534 000 датски крони (малко над 70 000 евро) от Музея на модерното изкуствво в Аалборг, предаде Евронюз.

Хаанинг е трябвало да използва банкнотите, за да репродуцира предишна своя работа, която представлява колаж от истински банкноти, равняващи се на средната годишна заплата в Дания. За целта музеят му е изпратил сумата, като договорката е била тяхната цялост да не се нарушава, така че те да бъдат  възстановени на музея след приключване на изложбата.

Вместо това обаче Хаанинг  е изпратил две рамки с напълно празни платна. Той е обявил, че отказва да върне парите. И обяснява, че вместо първоначалната си творба, той изпраща друга – която се казва „Вземай парите и бягай“ (Take the Money and Run).

От музея настояват парите да бъдат възстановени в началото на 2022 г.  

„Това няма да се случи. Новата ми творба е фактът, че аз взех парите и няма да ги върна“, е коментирал  Хаанинг пред датската национална  телевизия DR.

Артистът добавя, че няма да върне парите в знак на протест срещу мизерните условия на труд, които музеят му предоставя. По негови сметки той лично  е трябвало да плати 3000 евро лични средства, за да пресъздаде въпросната творба.

Ръководството на музея все пак е взело решение да изложи празните рамки за своите посетители като част от изложбата „Work It Out” (Проумей го/Изработи го). Нейната тема е бъдещето на труда.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ