Днес започват Дни на Швейцария в София

Днес започват Дни на Швейцария в София

Днес започват Дни на Швейцария в София

Със серия от събития от 8 до 15 септември започват Дни на Швейцария в София.

Инициативата се организира за първи път. Тя ще покаже Швейцария отвъд баналните клишета и познатите образи. Включва изложба от 60 фотоса, подредена от днес на Моста на влюбените в столицата. Изложбата представя за първи път пред българска публика поглед към Швейцария през две увеличителни стъкла: природа и иновации. Описанието на експозицията е следното:

"Изкачете се на вечно снежния Матерхорн или се спуснете по мощния Рейнски водопад. Пропътувайте с Бернина експрес един от най-живописните железопътни маршрути в света или преминете по историческия път Тремола през прохода Готард. Потопете се в дълбоките води на езерото Тун край величественото трио-върхове Айгер, Мьонх и Юнгфрау или се насладете на панорамната гледка на Златния проход при Женева. Погледнете на света от птичи поглед при Ледник 3000 или съзерцавайте долу тихите води на Боденското езеро…

Полетете на крилете на Солар Импулс - първият пилотиран самолет, който летя около Земята ден и нощ, захранван само от слънцето. Стигнете до дълбините на изкуствения мозък, над който работят швейцарски учени или усетете бързината на нова транспортна система, разработка на студенти от Цюрихския технологичен институт. Влезте и в ЦЕРН в Женева, световната лаборатория по физика на елементарните частици. Надникнете в „Пол Шерер“, най-големия швейцарски институт за природни и инженерни науки и в Учебния център Ролекс на Технологичния институт в Лозана, където е една от най-богатите в Европа сбирки на научна литература."

Ще има и арт инсталация - Куба Хелвеция. Тя ще бъде разположена в лобито на хотел „Хилтън“ от 8 до 15 септември. Отворена за всеки, инсталацията е на българския художник Райчо Станев. Тя представя интерактивен дневник на 30-дневното му пътуване из Швейцария. С нестихващо удивление на уменията на швейцарците да комбинират стари неща и нови технологии, Станев създава своята швейцарска колекция на малки интересни открития във въздействаща „комбинация от снимки, бележки, бегли впечaтления, неволни сравнения“.

Включва още фотоизложба на българо-швейцарски проекти в хотел “Хилтън“. Изложбата представя осем известни проекта, финансирани от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В рамките на Швейцарския принос към разширения Европейски съюз Швейцария оказва подкрепа на България със 76 млн. евро в ключови сфери – опазване на околната среда, гражданско общество, сигурност, социално включване на уязвимите групи, научни изследвания и образование, включително и въвеждането на дуалното образование.

Дните на Швейцария в София са организирани от посолството на Швейцария в България и Българо-швейцарската търговска камара, в партньорство със швейцарски фирми.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ