„Евгений Онегин“ - съвместна продукция на софийската и пловдивската опера

„Евгений Онегин“ - съвместна продукция на софийската и пловдивската опера

„Евгений Онегин“ - съвместна продукция на софийската и пловдивската опера

Един от любимите спектакли на оперната публика по света и у нас - „Евгений Онегин“, ще бъде изпълнен в София като съвместна продукция на Софийската и Пловдивската опера. Това ще се случи утре, на 26 май, съобщават от музикалната институция в столицата. 

Каква е предисторията на това представление?

Софийската опера и балет и Опера Пловдив са обединили усилията си, за да представят внушителна по мащаб и художествени качества продукция. Премиерата на операта в Пловдив беше на 8 април, на сцената в Дом на културата „Борис Христов”. Диригент на спектакъла бе Лучано Ди Мартино, а режисьорът  е Вера Петрова от Софийската опера и балет. 

Музиката на Чайковски в „Евгений Онегин“ отговаря напълно на силата и въздействието на Пушкиновата поезия. Тя е пълна със сърдечна лирика, задушевност, топлота и искреност, допълват от Софийската опера. Някои от сцените бележат върхове в творчеството на Чайковски, като например цялата втора картина - писмото на Татяна.

Експертите твърдят, че образът на Татяна е един от най-хубавите, най-завършените, най-цялостните и дълбоко психологични образи в цялата оперна литература . 

Спектакълът е на режисьора Вера Петрова. Той трогва с красотата си и провокира размишления относно човешките отношения със задълбочения си, емоционален характер.

„С постановката на „Евгений Онегин” искам да накарам публиката да се потопи в една хубава утопия, която няма нищо общо с днешното прагматично време. Време, в което душата подтичва задъхана след хората и не може да ги  настигне. На сцената Евгений Онегин изживява един ретроспективен, аналитичен сън, в който прави анализ на целия си живот. Двамата централни герои се движат в два успоредни свята, които не успяват да се пресекат. Ключов момент в концепцията ми е конфликта между героите и социалното статукво”, коментира Вера Петрова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ