Фотографска изложба отбелязва 30-годишнината на наградата „Сахаров“

Фотографска изложба отбелязва 30-годишнината на наградата „Сахаров“

Фотографска изложба отбелязва 30-годишнината на наградата „Сахаров“

59 творби на четирима изтъкнати фотографи по темите за свободата на мисълта, свободата на изразяването, борбата с дискриминацията и с насилието над жени, ще бъдат изложени са изложени до 6 юни на Моста на влюбените в София. Организатор е Бюрото на Европейския парламент в България.

Поводът е 30-годишнината от началото на присъждането на наградата „Сахаров“ на ЕП.

От 1988 г. насам Европейският парламент присъжда ежегодно тази награда за свобода на мисълта на личности или организации, които имат изключителен принос в борбата за правата на човека по целия свят.

Изложбата, посветена на 30-ата годишнина на наградата, е съвместна инициатива на ЕП и световноизвестния международен фотографски колектив „Магнум“ и отразява живота на четирима защитници на правата на човека от различни краища на света.

Фоторепортажът Те защитават нашите свободи – 30 години от учредяването на наградата „Сахаров“ потапя в тяхното ежедневие, видяно през обектива на фотографите от „Магнум“. Снимките показват следното:

  • Жером Сесини придружава защитника на правата на човека Самрит Венг в пътуванията му до отдалечени села в Камбоджа и документира живота на етнически малцинствени групи, принудително изселени от мултинационални компании.
  • Фотографиите на Неуша Таваколян отразяват дейностите на Асма Кауеш – млада правозащитничка от Тунис, която се опитва да предпази тийнейджъри от радикализиране. Създаденото от Кауеш сдружение предоставя на тези младежи възможността да изразяват емоциите си чрез уличен театър, в семинари и културни дейности.
  • В Етиопия Енри Цанай документира ежедневието на Амеха Меконен – адвокат, който се застъпва за журналисти, подложени на цензура от правителствените органи. Фотографиите илюстрират срещите на Меконен с клиенти, застрашени от лишаване от свобода заради свои публикации.
  • В Босна и Херцеговина Бике Депортер придружава Ядранка Миличевич, бивша бежанка от военния конфликт на Балканите, която днес работи в защита на правата на жени, станали жертва на насилие или дискриминация.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ