Мъдра приказка за приятелството на сцената на Софийската опера

Мъдра приказка за приятелството на сцената на Софийската опера

На 5 и 6 ноември в Софийската опера и балет предстои премиера на нова постановка за детска публика - „Шегобишко на острова на чудесата”. Творбата е поредно предложение на Операта към родителите, които искат да възпитат в децата си интерес към класическото музикално и танцово изкуство. Тя е изцяло българска. Дело е на композитора Георги Костов. 

„Шегобишко на острова на чудесата" е мъдра приказка за приятелството и необикновените приключения на едно любознателно, обичащо да пътешества дете. Пред очите на малките зрители ще оживеят екзотични картини от далечен остров, на който се случват чудеса. Героите са диваци, разбойници и едно малко момче - Шегобишко.

Шегобишко, заедно с тримата разбойници Игу, Цигу, Мигу, се озовават на Острова на чудесата. Там царува Кокосо Пали Лула, чийто баща - великият мореплавател и благороден пират Махараджа Молук бей, е закопал цялото си съкровище някъде на острова. Преоблечените като благородни мореплаватели Игу, Цигу и Мигу откриват ковчежето в джунглата. Точно в този момент Шегобишко и туземското му приятелче Окей Окай ги виждат и успяват да вземат скришом съкровището. След много перипетии разбойниците са заловени и оставени на острова за наказание. Шегобишко тръгва за своя роден край заедно с Окей Окай. Двете деца са станали неразделни приятели. Вече в открито море те изваждат ковчежето, но съкровището на великия пират Молук бей се оказва няколко безценни думички, изписани на парче стара еленова кожа.

Спектаклите ще се играят на Малката сцена на Софийската опера.

Сценарий и адаптация: Юлия Кръстева. По либрето на Йордан Милев. Действащи лица и изпълнители: Шегобишко - Калин Душков, Окей Окай - Николай Павлов, Кокосо Пали Лула - Димитър Станчев, Айло - Стоил Георгиев, Адмирал Джинджифил - Кръстан Кръстанов, Капитан Ким - Александър Георгиев, Чер пипер - Рада Тотева, Кокаска - Мария Павлова. Времетраене : 60 минути. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ