Нова изложба с дарения представя Националния военноисторически музей

Нова изложба с дарения представя Националния военноисторически музей

Нова изложба с дарения представя Националния военноисторически музей

Нова изложба с дарени реликви ще представи Националния военноисторически музей в София.

Изложбата ще се казва „Памет за бъдещето“ и ще бъде открита на 25 януари (четвъртък) от 16.00 часа. Тя представя част от даренията, получени от музея през изминалата година и е жест на признателност към всички, благодарение на които сглобяваме разказа за нашето минало.

Изложбата включва част от 1594-те дарени реликви на емблематични за българската история личности, получени от техни наследници, както и техника и снаряжение, дарени от военните формирования в страната. Сред тях са кортик и отличия на единствения командир на дивизия от Българската армия, загинал по време на Втората световна война – генерал-лейтенант Боньо Пиронков, албум на 53-ти Орловски випуск на Военното на Н.В. Училище (1931 – 1934), както и генералска шпага и отличия на генерал-майор Иван Хубенов.

Колекцията от хладно оръжие на музея е допълнена и от еспадрон (тренировъчна сабя) на един от изтъкнатите военни юристи в междувоенния период и председател на Софийския военен съд от 1942 г. – полк. Иван Добрев. Любителите на авиацията ще имат възможност да видят съвременен летателен костюм на генерал Константин Попов, използван по време на службата му в авиобаза Граф Игнатиево и други интересни експонати.

В знак на благодарност към дарителите всеки един от тях ще получи грамота за дарение и билет за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ