Прочут бас гастролира в Софийската опера

Прочут бас гастролира в Софийската опера

Прочут бас гастролира в Софийската опера

Прочутият бас Мартин Цонев ще гостува в „Пепешляшка“ на Росини на сцената на Софийската опера и балет.

Постановката ще бъде на 13 януари, съобщават от столичната опера. Той ще влезе в ролята на Алидоро. 

„Росини очевидно е „над нещата“, в смисъл пост-магически, - какъвто характер дава и на героя си Алидоро. Алидоро е мислител, мистик, медитативен, дълбок и мълчалив. По-скоро мъдрец на „силите на разума“ (като Конфуций), отколкото мъдрец на „силите на духа“ (като Лао Дзъ). Като вторите такива той очевидно не владее, - според прекрасното чувство за хумор на нашата режисьорка Вера Петрова", казва Цонев.

Арията на Алидоро „Там от небето“ (La del ciel), която Мартин Цонев ще изпълни, е едно от възможно най-трудните произведения за бас, бас-баритон в световната оперна литература. 

Работните задачи на Цонев за този сезон отново са свързани главно с Опера Бон в Германия и Софийска Опера. В Бон оперният и програмен директор залага на позабравени бисери на оперната литература, както и на съвсем съвременни такива. Включена е “Екнатон“ на Филип Глас, в която Мартин ще пее на акадски, арамейски, египедски и немски езици. Също и на „Призрачният рицар“ на Дж. Рейнолдс, опреличавана на „Хари Потър“ за оперна сцена. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ