„Самсон и Далила” – нов, различен спектакъл на сцената на Софийската опера

„Самсон и Далила” – нов, различен спектакъл на сцената на Софийската опера

„Самсон и Далила” – нов, различен спектакъл на сцената на Софийската опера

На 27, 28 и 29 януари в Софийската опера и балет предстои спектакълът на световноизвестния шедьовър на французина Камий Сен-Санс, операта „Самсон и Далила. 

В тази опера участват звездата на Виенската шатсопера Надя Кръстева, диригентът Юрий Флореа, румънецът Даниел Магдал и цяла плеяда водещи солисти на Софийската опера, сред които Цвета Сарамбелиева, Костадин Андреев,  Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Хрисимир Дамянов, Веселин Михайлов. „Това е нов, различен спектакъл, подготвен специално за София. Направен е с други изразни средства, с особена чувственост и душевност. Зрителят е поканен сам да разкрие спектакъла, да стане съучастник в действието. Операта не е музей, където да седнеш и да наблюдаваш. Операта е взаимодействие, затова очакванията ни са и към публиката“, споделя режисьорът Уго де Ана.

„Аз не познавах преди Надя Кръстева, но съм обладан от таланта на тази певица", заяви Уго де Ана още на премиерата на „Самсон и Далила”. „40 години съм в тази професия, но такъв екип от звезди е най-хубавото, което ми се случвало. 11 години Камий Сен-Санс работи над операта „Самсон и Далила“. Замисля е като оратория, след това окуражен от Ференц Лист, я развива в три действия. Това се чувства в Първото и Третото действие. Изключително сложно произведение, затова и в повечето оперни театри не е поставяна често“, признава Де Ана.

„Тази опера не е играна в София от 1932 г., каза Надя Кръстева, като благодари за възможността да е в родината си и да пее за българска публика. Това е изключително мелодично произведение, попаднало в ръцете на такива големи майстори като Уго Де Ана и диригента Юрие Флореа и такъв прекрасен екип от истински звезди", коментира Надя Кръстева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ