Култура

Стефан Данаилов представя романа на своя живот с турне в страната и чужбина

Стефан Данаилов представя романа на своя живот с турне в страната и чужбина

Мастъра в киното и театъра - Стефан Данаилов тръгва на турне в страната и чужбина за представяне на биографичната му книга "Романът на моя живот". Създадена в съавторство с журналиста георги Тошев, тя бе издадена в навечерието на 75-годишния юбилей на Данаилов, отбелязан на 9 декември миналата година. „Романът на моя живот“ бързо се превърна в най-продаваното и четено заглавие в страната, а интересът към нея продължава да расте, което се превръща в отправна точка на предстоящото турне. 

Първи, с авторите на книгата ще се срещнат почитателите на големия български актьор в Бургас, Чирпан, Сливен, Казанлък, а през април в – Карлово, Димитровград, Асеновград и  Стара Загора в Операта, където ще бъде представен и спектакълът по повод юбилея на проф. Данаилов със специалното участие на актьорите Силвия Лулчева, Ненчо Илчев и Деян и Дарин Ангелови.

Ето градовете и датите на представянето на книгата:

Чирпан – 29.03. (четвъртък) 2018 г. – 17,30 ч. –  Голяма зала на Община Чирпан.

Сливен – 30.03. (петък) 2018 г. – 17,00 ч. – зала „Май“.

Бургас – 31.03. (събота) 2018 г. – 11,00 ч. – Събитието ще се проведе в конферентна зала „Гранд Приморец“. Представянето ще води журналистът Георги Тошев, като ще гостува и самият професор Стефан Данаилов.

Казанлък – 31.03. (събота) 2018 г. – 15,00 ч. – литературно-художествен музей „Чудомир“. Представянето е включено в програмата на ежегодните Чудомирови празници в града. 

Стара Загора – 16.04. (понеделник) 2018 г. – 19,00 ч. -  В Операта ще бъде представен и спектакълът по повод юбилея на проф. Данаилов със специалното участие на актьорите Силвия Лулчева, Ненчо Илчев и Дарин и Деян Ангелови.

Карлово – 17.04. (вторник) 2018 г. – 18,00 ч. – камерна зала на Народно читалище „Васил Левски-1861“.

Димитровград – 18.04. (сряда) 2018 г. – 18,00 ч. – Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Асеновград – 19.04 (четвъртък) 2018 г. – 17,30 ч. – Градска библиотека „Паисий Хилендарски“.

Благоевград – 16.05. (сряда) 2018 г. –  в рамките на театрален фестивал „Тара – ра- бумия“.

На 19 май от Флоренция започва и европейското турне на книгата и филма, посветени на живота на Стефан Данаилов. След това българската публика от още пет европейски града ще се срещнат с обичания актьор. 

Стефан Данаилов е най-популярният и най-обичаният артист в България – с над 150 роли в киното, театъра и телевизията. От години се очакваше подготовката и появата на биографична книга на книжния пазар, която да разкаже за творческия му гений. Луксозното цветно издание се състои от 240 страници, с твърда подвързия и обложка, и с богат снимков материал – включва над 160 снимки от частни архиви, както и такива на НТ „Иван Вазов“, театър „Българска армия“ и Български национална филмотека.

„Романът на моя живот“ е написана в съавторство с журналиста и продуцента Георги Тошев. Изданието разказва от първо лице и смешни случки от детските пакости, и забавни истории от снимачните площадки, и неизвестни досега подробности от живота на най-емблематичната ни кино звезда. От страниците Стефан Данаилов припомня срещите си с редица лидери от близкото минало и настоящето, а не на последно място отбелязва какво му носи преподаването и студентите като вдъхновение. Заради най-верните почитатели на уникалния му талант Книгомания включи в края на книгата пълна филмография и списък на по-важните му театрални роли и награди.

Стефан Данаилов споделя, че актьорската професия е по-важна за него от политическата му кариера. А също и че съпругата му Мария винаги е била на първо място в неговото сърце – без да отрича, че е имало и други жени в живота му. Макар да е дискретен в подробностите, „Романът на моя живот“ хвърля светлина върху отношенията му с Ирен Кривошиева, с Невена Коканова, с Аня Пенчева и с най-популярната актриса на полското кино Барбара Брилска.

Много от историите, разказвани за мен през годините, са по-различни от истината, която стои зад тях. Някои са ме белязали, другите съм забравил. Може да звучи като клише, но мисля, че съм успешен човек. Честен, открит и весел. Благодарен съм и не скривам радостта си от добрата дума. Не съм плейбой, макар че и така ме наричаха. Аз просто харесвам и обичам жените. Понякога нарочно дразня тези, които ме предизвикват. Правя го майсторски, все пак съм добър актьорНикога не съм живял с мисълта, че светът е мой", споделя актьорът.

„На 27 години той става най-популярният човек в България. И на 75 – продължава да е! Какво се е случило през годините с този обичан артист, харесван мъж, последователен политик и щедър преподавател? Да застанеш лице в лице със спомените си е привилегия на смелите. Да подредиш пъзела от срещи, чувства, тревоги, успехи, разочарование... и самота, е усилие. Усилие на сърцето и паметта. Завиждам на Стефан Данаилов за лекотата, с която преминава през уязвимостта на времето. Тази книга е обяснение в любов към публиката", пише журналистът Георги Тошев.