10-те златни филма на Стефан Данаилов в кино "Одеон" за юбилея на актьора

10-те златни филма на Стефан Данаилов в кино Одеон за юбилея на актьора

10-те златни филма на Стефан Данаилов в кино "Одеон" за юбилея на актьора

Стефан Данаилов, най-популярният и обичан актьор в България – с над 150 роли в киното, театъра и телевизията, празнува своя 75-и рожден ден през декември. Юбилеят ще бъде отбелязан с поредица събития, организирани в партньорство от Книгомания и Столична община, Народен театър „Иван Вазов“, Българска национална филмотека, кино „Одеон“,  Арто+, ShortCut. Те започват със специална изложба, която ще се открие на 1 декември под заглавие „Непознатите портрети на Стефан Данаилов“ Официално откриване: 1 декември (петък) 2017г., 13,00 ч.

Изложбата ще е разположена на открито, в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ със съдействието на Столична община и Българска национална филмотека. В нея ще бъдат представени 32 пана, които ще припомнят участието на Стефан Данаилов в някои от най-емблематичните филми на българското кино като „Следите остават“, „Инспекторът и нощта“, „Морето“, „Понеделник сутрин“, „Князът“, „Черните ангели“, „Топло“, „Иван Кондарев“, „Юлия Вревска”, „Търновската царица“, „Дами канят“, сериалите „На всеки километър“, „Фамилията“.

Снимките в изложбата са селекция на Георги Тошев. Някои от тях са от илюстративния материал към автобиографичната книга „Романът на моя живот“, на която той е съавтор със Стефан Данаилов. Голяма част от снимките са кадри от филмовите ленти и се публикуват за първи път – предоставени са от личния архив на актьора и от Българска национална филмотека.

На 4 декември (понеделник) 2017г. от 18,30 ч., кино „Одеон“ ще се състои предпремиера на документалния филм за Стефан Данаилов „Монолог“ със сценаристи  Георги Тошев и Ема Константинова.

Филмът представя днешния ден на известния актьор и припомня някои от най-известните му роли в киното. Във филма са включени кадри и фотографии от личния архив на Стефан Данаилов и фонда на БНФ. Сред тях отново има ценни документални кадри, които са заснети през 60-те и 70-те години по време на снимките на „На всеки километър“, „Иван Кондарев“ и други филми, превърнали се в класика.

Филмът е реализиран със съдействието Арто+, ShortCut и БНФ. В края на представянето ще бъдат изложени от издателство Книгомания първите 100 екземпляра от автобиографичната книга „Романът на моя живот“.

През целия месец декември в кино „Одеон“ ще тече ретроспектива от филми, избрани от самия Стефан Данаилов под надслов "10-те златни филма на Стефан Данаилов. Сред тях са първите му участия в „Следите остават“ и „Инспекторът и нощта“, ще бъдат излъчени и хитове като „Дами канят“ и пълната версия на екранизацията на „Иван Кондарев“.

Входът е свободен.

На 9 декември (събота) 2017 г. от 19,30 ч. в Народен театър „Иван Вазов“ пък ще бъде официално представяне на автобиографичната книга на Стефан Данаилов „Романът на моя живот“ със съавтор Георги Тошев.

На събитието се очаква да присъстват много от екранните и сценични партньори на актьора, както и студенти от всичките му випуски в НАТФИЗ. Програмата е изненада и за самия професор Данаилов. Режисьор е племенницата му Росица Обрешкова, а сценограф – Елена Иванова.

В същия ден bTV ще излъчи премиерно документалния филм на Георги Тошев „Различният“, посветен на големия актьор, в поредицата „НепознатиТЕ“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ