Тази вечер: Нощ на музеите

Тази вечер: Нощ на музеите

Тази вечер: Нощ на музеите

Тази вечер (19 май, събота) ще се проведе четиринадесетото издание на Европейска нощ на музеите.

По време на събитието десетки музеи и галерии в София ще отворят вратите си с вход свободен и ще се включат с интригуващи изложби, концерти и разнообразни прояви. В столицата събитието се организира от Френския институт в България, Столична община и Министерство на културата на Република България. Програмата може да видите тук

По традиция, през последните години само в София над 50 музея и галерии се включват и посрещат хиляди посетители с безплатен вход.

Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. във Франция и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. По своя формат Европейската нощ на музеите е широко отворена програма, при това към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания.

Тази година организаторите в София са подготвили игра: "Снимай се и спечели!", свързана с девет експоната от участващите в Европейската нощ на музеите 2018 музеи. Повече информация за регламента и наградите, може да прочетете тук

В столицата с атрактивна програма Националният военноисторически музей се включва за поредна година с постоянната хронологична и външната експозиция на музея, както и с най-новата изложба „Враг/Приятел“, която ще бъде с безплатен вход от 18.00 до 24.00 ч.

В деня на събитието ще бъде открита виртуалната интерактивна изложба „Моите предци на война“, създадена от ученици от столични училища и екип на НВИМ. В нея са представени вълнуващи лични родови истории от Втората световна война, съобщиха от музея.

Друг интересен акцент в събитието ще е мултимедийна инсталация, която е разработена в сътрудничество с Център АЛОС. Тя ще „оживи“ един от експонатите в постоянната експозиция на музея – масичката, на която са подписани Основите на мира и Одринското примирие, слагащо край на Руско-турската война (1877–1878).

Всички, избрали да „нощуват“ в музея, ще могат да участват в забавна фотоигра с награди, а за доброто настроение ще допринесат музикалните изпълнения на Представителния духов оркестър на Сухопътни войски и на учениците от НМУ „Любомир Пипков“, специалност „Поп и джаз пеене“ в класа на Роберта Ганова.  Вечерната атмосфера в музея ще бъде допълнена и от лятно кино под звездите.

В Нощта на музеите със специална програма и вход свободен се включват и филиалите на НВИМ – Военноморският музей и Парк-музеят на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ във Варна и Музеят на авиацията в Пловдив.

Повече от 40 европейски държави ще се включат в Европейската нощ на музеите, а над 4000 музея и галерии ще обявят довечера вход свободен за посетители, посочва БНТ.

В Пловдив тази година вечерите са две. Събитията в града под тепетата започнаха снощи. В първата от двете пловдивски нощи на музеите емблематичната локация в Стария град предложи цели три изложби. Интересна обещава да бъде програмата в Пловдив и тази вечер, когато всички големи музеи ще работят напълно безплатно до полунощ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ