Трима българи ще се състезават за наградата “Астрид Линдгрен” 2018

Трима българи ще се състезават за наградата “Астрид Линдгрен” 2018

Трима българи ще се състезават за наградата “Астрид Линдгрен” 2018

По традиция, на Франкфуртския панаир на книгата журито на Възпоменателната награда “Астрид Линдгрен” обяви списъка с номинираните писатели, илюстратори и организации за 2018 г. Сред 235-те кандидати от 60 страни са включени и три български номинации: писателите Виктор Самуилов и Юлия Спиридонова, както и илюстраторът Любен Зидаров. Номинациите от българска страна се правят от фондация “Детски книги”, която бе избрана за номиниращ орган от България в края на 2015 г.

Списъкът бе представен от председателят на журито проф. Буел Вестин в Центъра за детската книга малко пред 18 часа българско време и може да бъде намерен тук.

Номинациите за наградата са златна мина за съвременна международна детско-юношеска литература и се изготвят благодарение на усилията на над 100 номиниращи организации от цял свят. В края на 2015 г. фондация “Детски книги” бе избрана за номинираща организация от България и реализира първите успешни български номинации за “Астрид Линдгрен” (2017) – писателката Юлия Спиридонова-Юлка и художникът Любен Зидаров.

Мемориалната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата в областта на детско-юношеската литература. Жури от експерти избира лауреатът/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а лауреатът получава 5 млн. шведски крони (около 570 000 евро). Сред досегашните 17 носители са Шон Тан, Хюс Кайер, Морис Сендак, Кристине Ньостлингер, Катрин Патерсън и Мег Рософ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ