Училищна зала взе голямата награда за българска архитектура

Училищна зала взе голямата награда за българска архитектура

Училищна зала взе голямата награда за българска архитектура

Училищната зала „Демократос“ на арх. Галина Милкова и дизайнера Недко Николов е големият победител в конкурса за първите Български архитектурни награди.

Наградите бяха обявени снощи на гала вечер, организирана от Камарата на архитектите в България (КАБ) под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Бургаският тандем млади творци спечели с проект за преустройство на залата в основното училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Свети Влас, превърната в живо пространство със свобода за учене и дебати, работилница, театрална и кинозала и столова едновременно. Артистичният акцент в проекта е „дървото на не-знанието“ – метафора на любопитството и стремежа към знание. 

Победителите получиха специалната статуетка на КАБ от световноизвестния британски архитект Йън Ричи, който бе председател на международното жури и от председателя на Kамарата арх. Борислав Игнатов.

Арх. Ричи изтъкна, че журито оценява не само красотата на архитектурното изкуство, а и социалния и културния му контекст. "Състезанието е некомерсиално, участието в него е безплатно и няма категории на проектите, защото нашата цел е да поставим фокуса върху архитектурата като социално изкуство", каза арх. Игнатов. Право на участие имаха и нови сгради без ограничение в площ, обем и функция, и реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, и интериори и градски пространства. "Проектът-победител е много малък, но с много хубаво послание", коментира председателят на Kамарата.

Арх. Милкова и дизайнерът Николов са започнали да работят заедно преди пет години. "Свърза ни решението да създаваме етична и социална архитектура и да прекрачим границите към другите изкуства – музика и поезия", каза 31-годишната Галя. Голяма част от проектите им са със социална насоченост. "Искрено вярваме, че архитектурата и дизайнът имат по-възвишена роля от чисто утилитарната и могат да дават решение на належащи обществени проблеми",  добави 30-годишният Недко.

„Демократос“ е третият им проект за училището в Свети Влас. Проектът „5 стаи“  преобразва училищен склад  в многофункционално пространство с пет различни функции, в което децата канализират натрупаната енергия в междучасията по творчески начин. Преди това младите творци са  трансформирали част от училищния двор в първото „училище на открито” в страната - „Out-of-school“, носещо послание за необходимостта от коренна промяна на морално остарялата образователна база.

Още 4 проекта получиха специалните награди на престижното жури:   

Магазиа 1 на пристанище Бургас, на архитектите Мариана Сърбова, Десислава Стоянова и Петя Танъмова. При реконструкцията на сградата са запазени паважът на повече 100 години и автентичните чугунени капители и нитовани ферми от началото на 20-век. Новото е създадено с уважение към мястото и в хармония с него.

Стара къща с бял бетон – преустройство на сграда от 20-те години на миналия век в Стара Загора, дело на архитектите Вяра Желязкова, Георги Кътов и Росица Христова. Проектът продължава играта на времето с модерния за миналата епоха дизайн на къщата.

Офис сграда във Варна – нова сграда в старата „Гръцката махала”, в която е търсено деликатното присъствие на съвременните детайли сред паметниците на културата. Проектът е на архитектите  Магдалена Матанова и Христо Хаджиганчев.

И Триъгълната кула на Сердика на архитектите Доника Георгиева, Мирослав Велков и Драгомир Николов. Кулата е в сутерена на сграда в центъра на София и концепцията на проекта е да запази мистичното и автентичното и да ги подчертае с контрастите и светлината по стълбището и в залата.

В конкурса се състезаваха 41 проекта. 16 бяха селектирани за втория тур. Проектите бяха селектирани от международен архитектурен борд и от международно жури, съставени от световно имена в архитектурата. Членове на международното жури бяха сър Филип Самин (Белгия), арх. Карем Язган (Турция), Паоло Бреша (Италия) и Шербан Тиганас (Румъния).

Церемонията снощи постави началото на традиция за ежегодно отличаване на най-добрите български постижения в архитектурата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ