Японецът Кейтаро Харада ще дирижира „Кармен“ в София

Японецът Кейтаро Харада ще дирижира „Кармен“ в София

Японецът Кейтаро Харада ще дирижира „Кармен“ в София

Диригентът Кейтаро Харада ще ръководи премиерата на постановката „Кармен“ на 3 ноември в Софийската опера и балет.

Роден в Токио, Япония, той работи в САЩ, където има оперна компания - в Аризона. Понастоящем е във втория си сезон като асоцииран диригент на Симфоничния оркестър на Синсинати и Синсинати Попс. През 2013 г. е избран от Лигата на американските оркестри за един от шестимата диригенти, участващи в рекламен клип на „Бруно Валтер“ - реномирано представяне на надарени, изгряващи диригенти, което се случва веднъж на две години и полага усилия да ги популяризира сред лидери в оркестровата индустрия. 

Харада вече пристигна в София, за да работи с българския оркестър на операта. „Маестро Карталов ми разказа своя замисъл за „Кармен“ и го намирам за фантастичен! Концепцията е гениална. Работя по нея. Убеден съм, че ако отидем с този спектакъл в Япония, японската публика, която добре познавам, ще бъде просто без думи“, каза той. 

„Много се вълнувам да бъда в България за първи път. Оркестърът на Софийската опера е от световна класа. Моята цел е да се уверя, че музиката ще се слее със сюжета и историята ще оживее на сцената. По време на репетциите аз говоря на оркестъра за историята на „Кармен“ - как тя се развива“, сподели още диригентът на пресконференция в Софийската опера. 

В негово присъствие режисьорът и директор на столичната опера акад. Пламен Карталов коментира, че в работата си винаги тръгва от прочита на музиката. „Без него всичко друго би било едно режисьорско его и едно насочване към мисли и идеи, които често нямат нищо общо нито с либретото, нито с музиката. Но музиката е този инструмент, който отваря световете на въображението на публиката. И ако това въображение се активира, то функционира“, каза той. 

В ролята на Кермен ще влезе световноизвестната българска оперна прима Надя Кръстева. 

„В центъра на постановката стои човекът, с когото преди 15 години правихме първата ни „Кармен“ по време на фестивала Опера на площада - Надя Кръстева - от тогава Надя отлетя към галактиката. 

Оперната прима Надя Кръстева ще бъде „Кармен“ в София

Някой ме попита как съм поканил Надя. Казах му, че когато мисля за Кармен, аз мисля за нея. Тя веднага се отзова. Размести някои свои ангажименти, за да бъдем отново заедно“, допълни Пламен Карталов. 

Операта „Кармен“ е френска - на композитора Жорж Бизе, от 1875 г.

Когато се появява, „Кармен“ открива нова страница в историята на жанра. На оперната сцена се явяват обикновени хора, а не аристократи или богове, и се разиграват истински страсти – човешки, реални. Със своите ясни класически форми „Кармен“ е смятана за лъч от Среди­земноморието, в противовес на полумрака и мистиката на оперите на Рихард Вагнер, които са били на мода във Франция и цяла Европа.

Великият Чайковски предрича и познава, че само двадесетина години след появата си, „Кармен”, заедно с „Травиата” на Верди, ще стане „най-популярната опера в света”.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ