Как да накарате хората да ви харесват, според науката

Как да накарате хората да ви харесват, според науката

Нарцисистите привличат другите в началото, но емоционалната интелигентност е това, което ни помага в дългосрочен план, установява ново изследване, цитирано от Obekti.bg. Качества като емпатия, способност за контролиране на емоциите и инвестирането във връзката водят в крайна сметка до по-добри приятелства.

„Комбинацията, която води до дългосрочна популярност сред себеподобните е ниска степен на нарцисизъм, съчетана с висока емоционална интелигентност. Изглежда, че едно по-тихо и по-малко нуждаещо се его, съчетано със способност за възприемане, разбиране, използване и управление на емоциите, гарантира по-добри взаимоотношения в дългосрочен план“, пишат авторите на изследването.

Но на пръв поглед нарцисистите са изключително привлекателни за другите. Тяхната самоувереност и артистичност привличат хората.

Да създадеш приятели за цял живот.

За целите на проучването се измерват нарцистичните тенденции, както и емоционалната интелигентност сред студентите. Участниците са наблюдавани в продължение на месеци, за да се проследи тяхната популярност в групата. Резултатите показват, че тези, които се справят най-зле по отношение на приятелствата, са хората с най-ниска степен както на нарцисизъм, така и на емоционална интелигентност. Онези, които имат високо ниво и на двете качества, привлекли приятели рано и съумели да ги задържат.

Повечето хора имали комбинация от средни нарцистични тенденции и средна емоционална интелигентност. Те се справяли общо взето добре със създаването на приятелства.

Прочетете пълният текст тук.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ