Обяд в кутия
За храната, удоволствието от храненето, както и за значението на качествената храна, е казвано и написано много. Да се храниш вкусно е лесно. Да се храниш вкусно, а същевременно балансирано и пълноценно, обаче е не особено лека задача.
Задачата с балансираното хранене по време на работния и учебния ден е още по-сложна за решаване. Храната, до която имаме достъп през деня, когато сме в движение, когато се налага да обядваме в офиса, или пък когато сме на път, рядко отговаря на изискванията на здравословния хранителен режим.
В още по-голяма степен това важи за храненето на децата извън дома. Те често заменят обяда с вафла или сандвич от лафката пред училище, които не са в състояние да набавят необходимото количество хранителни вещества. Най-доброто решение е домашно приготвената храна.
Екипът на сайта supichka.com ни дава няколко чудесни идеи за обедно меню, което да приготвим у дома и занесем в офиса или в училище. Вижте ги:
Булгур с домати - В дълбок тиган или тенджера сгорещявате ½ кафена чаша олио и изсипвате в нея ситно нарязан лук. Бъркате докато лука омекне, след което към него добавяте и булгура и отново разбърквате. Ако предварително сте накиснали булгура добавете чаена чаша вода, ако не сте трябва да добавите 2 чаени чаши, като обаче е добре да проверите и инструкциите за варене на пакета, тъй като на пазара има различни марки, които изискват и различно време за приготвяне. Добавете и ½ чаена лъжица сол и оставете булгура да ври на слаб огън. След 15-тина минути, когато булгурът е почти сварен добавете ситно нарязания/стритиа джоджен и ситно нарязаните домати. Разбъркайте отново и варете до пълно сваряване на булгура и извиране на водата.
Ароматни, сочни пилешки филенца - На барбекю или на оребрен тиган запичате пилешките филенца за по 2-3 минути от двете страни, като внимавате да не изгорят. Може да приготвите филенцата и в тиган с незалепващо покритие, а може да ги наредите в тава и да ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна, за около 20 минути, или докато придобият златист цвят.
Зелена салата - Може да нарежете салатката с нож, но много по-добре е да накъсате салатката с ръце. Така салатката няма да се смачка и ще остане много по-дълго време свежа. Освен това, проучвания твърдят, че когато салатката се реже с нож от контакта с метала зеленчукът губи голяма част от полезните си свойства, а късайки я с ръце това не се случва. Нарежете лук и чесън на ситно и репички на колелца и ги добавете към накъсаната салатка. Добавете лимонов сок, зехтин и сол и разбъркайте, за да се овкусят добре зеленчуците. Нарежете сирене на кубчета и заедно с маслини ги сложете върху салатата. Слагайки сиренето и маслините накрая цели да не потънат тежките съставки на дъното на купата със салата, както се случва, когато салатата се разбърка заедно с тях. Най-отгоре сложете нарязаните на осминки яйца.
Плодова салата - Изцеждате сок от портокал, добавяте мед и ром и разбърквате добре, докато меда се разтопи напълно. Полейте нарязаните плодове по избор с получения меден сос. Преди сервиране поръсете всяка чаша с натрошени сурови ядки или пък с домашна гранола например.
Дали ще бъде обяд в парка по време на обедната почивка, или пък ще бъде обяд сред природата в почивен ден, кутията за храна е чудесна идея за всяка от тези цели. Когато смятте да хапвате сред природата обаче е добре да съобразите менюто, защото е възможно да нямате маса, а може да липсва дори и пейка. Затова в кутията за храна е добре да включите ястия, които не са течни, за можете да ги хапвате лесно и спокойно.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.