Първата прогноза на Ахил - оракулът на Световното по футбол

Котаракът Ахил бе избран за официален оракул на Световното първенство по футбол в Русия, съобщават руски медии. 

5-годишният Ахил е от Ермитажа в Санкт Петербург. Той е глух по рождение. Кръстен е на Ахил - най-силния, храбрия и красивия измежду гърците, участвали в Троянската война, и пророческите му качества са проверени, смятат специалистите. 

Миналото лято, когато в Русия се провежда Купата на конфедерациите, Ахил познава победителите в три от общо четирите мача, на които е тестван. Тестовете са ясни: поставяни са две купички с храна, всяка със знамето на съответната страна, или две къщички, с различни знаменца, и Ахил избира. 

Днес стана ясно, че котаракът с необичайни сили е произнесъл тежката си дума за първи път. По отношение на предстоящия мач между Русия и Саудитска Арабия за откриването на Световното първенство, той е посочил, че ще победи... Русия. 

Белият котарак дълго мислил, преди да избере купичката с храна до руското знаме. Последвали бурни аплодисменти от страна на събралите си журналисти.

След няколко часа ще разберем дали Ахил познава. 

Котаракът продължава интересната традиция с оракули на големите шампионати след октопода Паул, който изпълняваше същата функция на европейското първенство през 2008 и на Мондиала през 2010 г. 

Смята се, че Ахил има силно развит нюх, защото заради нарушения слух сетивата му са изострени, а чувството му да избира и да анализира - в пъти по-добро от това на събратята му. Освен това е много социален и обича хората, което при котките винаги е от ключово значение.

Ахил е една от котките на Ермитажа, посочи bTV.

Историята на котките там започва през 18 век. Екатерина Велика вижда в тях спасители на ценната си колекция от шедьоври на майстори на изобразителното изкуство като Рембранд, Рафаело, Антонис Ван Дайк и др. Платната, разположени в Зимния дворец (днес той е част от Ермитажа – б.р.) са били атакувани от плъхове, а императрицата била ужасена, че не може да спре инвазията на гризачите. В миг на отчаяние, поръчала да я снадбят с представители на вида едра сибирска котка, която се славела в онези времена като изкусен ловец на мишки. Този нейн ход проработва.

В прочутия музей в Санкт Петербург следват дългогодишна традиция да дават на всичките си котки имена на исторически личности и известни художници. Ахил е само един от наброяващите над 60 котки на подземието на двореца. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ