14-и Зелен форум - Горещите аспекти на зелената политика (панел 1)

Пътят към климатичната неутралност не е лесен, но в него има както рискове, така и ползи и възможности за бизнеса и обществата. Как ще се използват инструментите на Зелената сделка, на Плана за възстановяване на практика? Как страната ни ще се впише в критериите за разпределението на средствата между държавите членки? Какви ще са възможностите и предизвикателствата пред бизнеса? Какви изводи се направиха след последните енергийни кризи и каква трансформация предстои от тях? Какво е усещането за ефекта на климата сред бизнеса и обществото?

Отговори на всички тези въпроси потърси 14-ият Зелен форум на ,,Мениджър“. Под надслов „Going Green: Възможностите“ той се проведе в четири тематични панела на 27 юни в столичния Интер Експо Център. Събитието започна с видео обръщение на Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар по околната среда, океаните и рибарството.

Първият панел с тема ,,Горещите аспекти на зелената политика“ събра на едно място министъра на околната среда и водите, Юлиан Попов, Мариана Итева, Веолия,  регионален директор индустриално бизнес развитие - ЦИЕ, заместник-регионален директор - България и член на Съвета на директорите на Софийска вода АД, д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенция за икономическо регионално развитие - Стара Загора, и Руслан Стефанов, главен икономист и програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията. Модератор на дискусията бе Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър".

Тази година изданието на Зеления форум бе надградено с новия формат FIRESIDE CHAT с две интервюта на живо в два отделни слота. В първия от тях с водещ доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", прокуристът на „Еко Партнърс България“ АД  Антония Спасова говори по темата ,,Разделното събиране на отпадъци – проблеми, предизвикателства и възможности“. Според Спасова икономически стимул за системата за разделно събиране като мощен катализатор на този процес е диференцираната такса смет. Тя е справедливия начин за заплащане. ,,Настоящият начин за формиране на такса смет е несправедлив за бизнеса и за гражданите. Смисълът на диференцираната такса смет е всеки да плаща според количеството смесен битов отпадък, който изхвърля – по-малко смесен битов отпадък означава по-малка такса“, обясни тя. Спасова е категорична, че трябва да се работи и в посока на качеството на данните, за да се обхване сивият сектор, които не отчитат опаковки и не изпълняват задълженията си.

***

Генерални партньори: VeoliaYettelОББ Асет Мениджмънтphotomate.

Събитието се осъществява със специалната подкрепа на: ЕКО ПАРТНЪРС БЪЛГАРИЯ АД. Oсновни партньори: AurubisPhillip Morris Bulgaria.

С подкрепата на: PwC.

Институционални партньори са Българска стопанска камараИнститут за енергиен мениджмънтАсоциация на индустриалния капитал в България.

Медийни партньори:  bTV Media Group , BNT

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ