Изкуственият интелект: Бъдещето днес

Изкуственият интелект: Бъдещето днес

„Краят е близо“ – така се шегуваме с колегите програмисти от нашия екип, когато видим демонстрация на поредния революционен машинно обучен модел. По принцип не се впечатляваме лесно, при положение че самите ние разработваме такива модели и дори се стремим да напредваме в академична насока – последният ни труд в областта на диалоговите агенти с изкуствен интелект беше публикуван в научния журнал на Асоциацията за компютърна лингвистика.

Откъде идва обаче това с края? Разбира се, има много препратки – от Библията до семейство Симпсън, но в случая най-релевантната връзка е с книгата на Рей Курцвайл „Сингулярността е близо“. Той е известен футурист и изобретател, като от 2012 г. досега е инженерен директор на Google и ръководи разработките им в областта на изкуствения интелект. Курцвайл забелязва, че количеството изчислителна мощ, което може да се купи за 1000 долара, следва закономерна експоненциална крива от зората на компютрите досега, без да се влияе нито от войни, нито от кризи.

Изглежда, че развитието на технологията се държи като неспираема природна сила, която следва своя път независимо от делата на нейните създатели, превръщайки скъпото и сложно в евтино и лесно. С помощта на тази крива Курцвайл прави серия от точни технологични прогнози като това кога компютър ще победи световния шампион по шах и кога ще се появят смартфоните или автономно управляващите се коли. Така, ако продължим тази крива в бъдещето, би трябвало през 2029 г. да имаме изкуствен интелект, който е неразличим от човешкия, а до 2045 г. да съществува машина, която да е по-интелигентна от всички хора, взети заедно. Какво следва?

Търсете „Мениджър” в разпространителската мрежа в цялата страна и в платформата за дигитално четене zinzin.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ