Какаолипсис

Какаолипсис

Какаолипсис

Цените на какаото през последните 10 месеца достигнаха рекордни нива от над 10 хил. долара за тон на борсите в Ню Йорк и почти 9500 паунда на пазарите на суровини в Лондон. Това са нива, които не са достигани никога преди, а темпът на растеж – умопомрачителен. Причините за тази аномалия са структурни дисбаланси на пазара на какао, както и очакван глобален недостиг на суровината през идващия сезон, подкрепен от продължаващо търсене в световен мащаб и последиците от климатичния феномен „Ел Ниньо“.

В допълнение икономическата и финансовата нестабилност в основните страни производителки, структурният дефицит и лошото състояние на какаовите плантации, както и спекулативното поведение на големите преработватели, търговци и потребители, изстреляха котировките на божествената суровина в небесата, а цената ще бъде горчиво платена от всички любители на шоколада.

Къде се чупи пазарът на какао и каква е горчивата цена на уроците от структурните дисбаланси и изкривените вериги на доставка в индустрията с монокултурата? Прочетете пълната статия тук.

Търсете списание „Мениджър” в:

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ