МВФ ще намали чувствително прогнозата си за световния икономически растеж

МВФ ще намали чувствително прогнозата си за световния икономически растеж

МВФ ще намали чувствително прогнозата си за световния икономически растеж

Международният валутен фонд (МВФ) ще намали значително прогнозите за глобалния икономически растеж в следващия си доклад, пише Bloomberg.

За политиците става все по-трудно да разработят икономическа стратегия на фона на покачващите се цени на храните и енергията, както и на по-бавния приток на капитали към нововъзникващите пазари, пандемията и по-бавния икономически растеж в Китай, заяви директорът по стратегия, политика и преглед на МВФ Джейла Пазарбасиоглу

„Удар след удар и това наистина разтърсва световната икономика“, подчерта тя в изказване по време на срещата на Г-20 в Индонезия.

Пазарбасиоглу направи това изявление, след като финансовите министри и управителите на централните банки на страните-членки на Г-20 не приеха общо комюнике, резюмиращо резултатите от срещата с мотива, че е трудно да се координира глобален отговор на нарастващата инфлация и страховете от рецесия.

Двудневната среща, провела се в петък и събота приключи без общо изявление поради различията между страните по отношение на руското настъпление в Украйна. Вместо това комюнике, Индонезия, която се опитва да съчетае неутралността си в конфликта и факта, че е домакин на Г-20 тази година, разпространи декларация от свое име, в която съобщи за тези различия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ