10 мистериозни психически заболявания

10 мистериозни психически заболявания

10 мистериозни психически заболявания

Казват, че всеки четвърти човек на планетата страда от психическо заболяване. Именно поради тази причина решихме да разгледаме най-необичайните от тях, за да докажем колко мистериозен е всъщност човешкият мозък, пише Obekti.bg.

Синдромът Квазимодо

Огледалната наркомания понякога се превръща в синдром на Квазимодо - болест, която се характеризира с хроническо недоволство от себе си. Човек започва да се смята за грозен и непрестанно си прави пластични операции, за да коригира недостатъците, които смята, че има. Повечето от болните не са доволни от резултатите на интервенциите и се подлагат на нови и нови. Ако състоянието се влоши, може да прерасне и в дисморфофобия – заболяване, което се изразява с невротичен страх от физическите недостатъци, повече от които всъщност не са реални, а мними. Изследване на бразилски учени от университета в Сао Пауло сочи, че 14% от населението на земята страда от тази болест.

Еротомания

Хората, страдащи от еротомания, са убедени, че някой е влюбен в тях (обикновено става дума за човек с много по-висок социален статус, например звезда). Тези конкретни пациенти са сигурни, че въображаемите им обожатели демонстрират привързаността си към тях чрез специални жестове, тайни сигнали, телепатия или кодирани съобщения в медиите. Трудно е да се преодолее това заболяване – дори и ако предполагаемият обожател заяви директно „не“. Пациент с еротомания ще интерпретира това като част от стратегията, според която връзката трябва да се скрие от обществото.

Синдром на Капграс

Синдромът на Капграс, наричан още синдром или заблуда на двойниците е състояние, при което засегнатия смята, че един или повече от близките му са заменени с непознати двойници, като той отказва да приеме повече тези хора за свои близки, опитва се да ги прогони и дори в повечето случаи се обръща към полицията. Това състояние засяга най-често жени, като в някои случаи засегнатите на моменти губят усещане за собствената си идентичност, като това става най-вече, когато се погледнат в огледалото.

Това заболяване често върви ръка за ръка с шизофренията.

Синдром на Фреголи

В този случай пациентите вярват, че всички хора, които срещат, са едни и същи. Те просто носят маски и се преобличат постоянно.

Синдромът е описан за първи път през 1927 г. – по онова време едно момиче е било убедено, че е преследвано от двама актьори от театъра, който е посещавала. Те приемали формата на хора, които е познавала или срещала.

Синдромът на Адел

Синдромът на Адел се характеризира с вceпoглъщaщaтa, cтpacтнa, нo, зa cъжaлeниe, и нecпoдeлeнa любoв. Наскоро лекарите го разпознаха като психично заболяване, което може да застраши сериозно здравето и живота на човека. Те дори го сравниха с хазарта, алкохолизма и клептоманията.

Симптомите на това заболяване напомнят това на тежката депресия, но могат да бъдат много по-опасни. Преследване на обекта на желанията, самозаблуда, измамни надежди, доброволна саможертва, игнориране на съветите на приятелите, безразсъдни действия и загуба на интерес към всичко останало.

Синдромът е кръстен на Адел Юго – дъщерята на френския писател Виктор Юго, която се влюбва окончателно и безвъзвратно в английския офицер Алберт Пинсън. Направен е филм за нейната история.

Вижте останалите 5 на сайта на Obekti.bg.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ