6 навика, които преборват симптомите на депресия

6 навика, които преборват симптомите на депресия

6 навика, които преборват симптомите на депресия

Психологически изследвания подкрепят тези шест страхотни начина за справяне с депресивните симптоми.

1. Променете начина, по който гледате на бъдещето.

Често се приема, че депресията води до песимистичен поглед към бъдещето. Но може да се приеме, че и обратното е вярно, твърди изследване. Има три начина, по които мисленето за бъдещето може да причини депресия:

  • Лошо генериране на възможности за бъдеще
  • Лошо оценяване на възможното бъдеще
  • Негативни вярвания за бъдещето

Депресията на свой ред захранва отрицателните виждания за бъдещето, създавайки порочен кръг. Помислете за начина, по който гледате на бъдещето. Има ли начин да бъдете поне малко по-оптимистични спрямо него?

2. Яжте средиземноморска храна.

Средиземноморската храна включва голямо количество плодове, зеленчуци и бобови храни, които са способни да предотвратят депресията, установява мащабно изследване. Участниците в него е било нужно да направят само малки промени в обичайната си диета, за да усетят ползата. До някаква степен депресията може да се дължи на липсата на основни хранителни вещества. Ползите от диетата са свързани с по-високите нива на омега 3 и други основни хранителни вещества.

3. Общувайте лице в лице.

Редовното общуване лице в лице намалява риска от депресия при възрастни хора наполовина. За сравнение разговорите по телефон или имейл нямат същия ползотворен ефект. Това открива екип от учени. „Изследванията отдавна поддържат идеята, че силните социални връзки укрепват психичното здраве на хората. Но това е първото, което показва, че видът комуникация с приятели и близки играе важна роля", споделя д-р Алан Тео.

4. Идентифицирайте се с група

Известно е, че социалните връзки са жизненоважни за човек, който преживява депресия. Сега обаче нови изследвания са установили, че не просто общуването в самата група, а това да се идентифицираш с дадена група помага за облекчаване на депресията. Изследването, проведено в Австралия, показва че пациентите, които силно се идентифицират с групите, към които са се присъединили – независимо дали по групова психотерапия или по различни хобита – казват, че се чувстват подкрепени, защото преживяват нещата заедно. 

5. Откажете Facebook за седмица… или повече

Сравнението с другите хора във Facebook е свързано със засилване на депресивните симптоми. Това са установили професор Мей-Ли Стиърс и колегите й. „Една от опасностите е, че Facebook често ни дава информация за нашите приятели, за която обикновено не сме осведомени, което ни дава повече възможности за социално сравнение", казва тя. Повечето от приятелите ни във Facebook публикуват хубавите неща, които им се случват и нещата, с които искат да се похваля, като оставят лошите настрана. Така ние се сравняваме с върховите моменти на другите, което може да ни накара да помислим, че те живеят по-добре и да ни кара да се почувстваме зле спрямо собствения си живот.“

Прочетете целия текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ