6 щети, които "бързата храна" нанася на мозъка
1. Ставате нетърпелив
Доказва го серия от експерименти. Канадски учени установиха, че щом човек започне да мисли за фаст фууд, усеща припряност нетърпение...
Нещо повече, тези, които видят табелите с логото на заведенията за бързо хранене, започват да четат по-бързо пасажи от текст в сравнение с други участници в експеримента, които не са видели логата.
Въздействието е на подсъзнателно ниво и диктува поведението, и избора ни, обясняват учените.
2. Харчите повече
Асоциациите, когато се храните в този тип заведения, са бързо и веднага. Дори и да не прекарвате много време в този тип ресторанти.
„Ние подсъзнателно свързваме този тип заведения с бързина и незабавно удовлетворение“,обяснява Станфорд Дево от университета в Торонто.
Неговите проучвания установяват, че семейства, които имат в съседство повече ресторанти за бързо хранене, имат по-малко спестявания в сравнение с тези, които нямат наблизо такива.
3. По-склонни сте към депресии
Хората, които се хранят в ресторанти за бързо хранене са 2 пъти по-склонни към депресия, установи испанско проучване.
Бургери, пици, пържени картофи – дали нещо в съставките на храната тласка към депресия или депресираните предпочитат да се хранят в този сорт заведения? И едното и другото е вярно.
Депресията ни кара да ядем и по-голяма количество. Има вече достатъчно научни данни, че така наречените „бързи храни“ оказват влияние на производството на допамин - хормон на пристрастяването и на зависимостите. Когато количеството му намалее – сме нещастни и депресирани. Този хормон има и съществена роля в способността ни да възприемаме нова информация, възможностите за обучение, мотивацията и паметта.
Ако храната блокира неговото производство и работата на мозъка също се затруднява.
Вижте останалите три на сайта на Новите родители.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.