Наука и Здраве

До 2030 г. глобалното затопляне ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий, прогнозират учени

До 2030 г. глобалното затопляне ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий, прогнозират учени

До 2030 г. глобалното затопляне ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий, прогнозират учени

Експерти от австралийския аналитичен център "Пробив - Национален център за възстановяване на климата" стигнаха до заключението, че до 2030 г. глобалното затопляне ще надхвърли 1,5 градуса по Целзий. Според тях то ще бъде последвано от необратими каскадни промени в климата и световните природните системи. Това показват данните от доклада на организацията, съобщава ТАСС. 

"Критичните точки, след които последиците от глобалното затопляне са необратими, вече са преминали за такива важни системи на планетата като арктическия лед, ледниците на Гренландия и морето Амундсен в Западна Антарктида, тропическите гори в източната част на Амазонка и коралови рифове. До 2030 г. светът ще премине границата на повишаване на общата температура на планетата с 1,5 градуса по Целзий, последвано от каскадно изменение на климата, което ще причини много по-сериозно затопляне и темпото му ще се ускори" пише в доклада на организацията.

Според австралийски експерти климатичната система на Земята "вече претърпява драстични промени" - последствия, за които светът не е готов.

"Целта от 1,5-2 градуса по Целзий никога не е била и очевидно и сега не е гаранция за безопасност. Ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса по Целзий няма да ни спаси от последиците от изменението на климата. За да защитим хората и природните системи на света, затоплянето трябва да е доста под 1 градус по Целзий, вероятно не повече от 0,5 градуса по Целзий", изтъкват експертите 

През 2019 г. експертите на центъра заявиха, че до 2050 г. средната температура на въздуха ще се повиши с 3 градуса по Целзий, което ще доведе до разрушаване на ледената покривка, тежка суша и загиване на дървета в тропическите гори на Амазонка.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ