Доколко може да се вярва на тестовете за бременност

Доколко може да се вярва на тестовете за бременност

Доколко може да се вярва на тестовете за бременност

Всяка жена поне веднъж си е правила тест за бременност – е, поне всяка, която се е интересувала от това дали е бременна след 70-те години на миналия век, когато са изобретени тестовете с максимална точност.

Днес ги има във всяка аптека и производителите твърдят, че достоверността на резултатите при използването им достига 90–99%, но така ли е на практика? Винаги стават грешки и те не са чак толкова редки, колкото си мислим. Ето какво може да повлияе на резултатите, изброява woman.rambler.ru:

Причината за неверен резултат най-често може да бъде бракувано изделие, затова, за да избегнете некоректно тестване, обръщайте внимание на контролната лентичка – тя винаги трябва да присъства. Ако липсва по някаква причина, е много вероятно резултатът да е неточен. 

Това се отнася и за теста с просрочен срок на годност.

Причини за фалшиви положителни резултати:

1. Тумор, който увеличава производството на хормона, произвеждан от женското тяло в началото на бременността.

Към такива новообразувания спадат хорион карцином или кисти на пикочния мехур, при които изработката на полови хормони се нарушава сериозно.

2. Прием на ХГ хормони.

Хормонът на бременността или т. нар „човешки хорионгонадотропин“ може да остане в женския организъм до 14 дни след приемането му и ако в този период се направи тест за бременност, понякога той може да е положителен, а реално да няма истинска бременност. 

3. След аборт скоро след забременяването или при спонтанен аборт, показателят ХГЧ (от английски HCG) за известно време има достатъчно високи стойности и тестът може да се окаже лъжливо положителен.

4. Дисфункция на яйчниците. В този слушай се нарушава изработването на хормони и това води до заблуда в резултатите.

Има няколко фактора, които могат да провокират фалшиви отрицателни резултати:

1. Хорионгонадотропинът може да се натрупва неравномерно в кръвта, а значи и неговата концентрация в урината невинаги е достатъчна за това тестът безпогрешно да определи дали е настъпила бременност.

2. Съвсем ранна бременност – дори тест с висока чувствителност е добре да се използва не по-рано от 15 дни след овулацията.

Прочетете целия материал на сайта на Новите родители.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ