Един неочакван предвестник на скорошна смърт

Един неочакван предвестник на скорошна смърт

Един неочакван предвестник на скорошна смърт

Загубата на обоняние на средна и преклонна възраст може да бъде предвестник на близък край на живота, установиха учени от Стокхолмския университет.

Заключението им идва на база десетгодишни наблюдения над 1774 шведи на възраст от 40 до 90 години, разказва The Telegraph. Участниците в експеримента преминавали тест за определяне на 13 различни миризми. Така учените открили връзка между смъртността и резултатът от преминаването на теста. Оказало се, че сред тези, които починали по време на експеримента, преобладавали хора със слабо обоняние. Всеки неверен отговор означавал увеличаване на вероятността от скорошна смърт с 8%.

Резултатите от изследването потвърждават съществуваща вече теория, че степента на развито или пък слабо обоняние е важен показател за здравето и стареенето на главния мозък. Така например, предишни проучвания са установили, че хората, страдащи от Алцхаймер, трудно разпознават миризми.

Наред с това обаче, тези, които са загубили възприятието си за миризми, първо трябва да отхвърлят чрез медицински прегледи банални причини като хрема или възпаление на лигавицата на носа и синусите, напомнят учените.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ