Ето как COVID-19 атакува човешкото тяло

Ето как COVID-19 атакува човешкото тяло

Ето как COVID-19 атакува човешкото тяло

Световната здравна организация (СЗО) обяви официално новия коронавирус за пандемия. Над 135 хил. души по света са заразени, смъртните случаи надхвърлиха 4900 (в момента на писане на материала). Всичко това до голяма степен се дължи на уникалния начин, по който заболяването атакува нашето тяло.

Как точно се случва това?

Все още не знаем много за начина, по който COVID-19 – респираторното заболяване, предизвикано от вируса SARS-CoV 2 – атакува човешкото тяло. Миналия месец китайският Център за контрол и превенция на заболяванията публикува клинични подробности за първите 72 хил. души, диагностицирани с COVID-19 до 11 февруари 2020-а.

COVID-19 е „сходен, но различим от“ острия респираторен синдром (SARS). Това позволява на учените да използват знанията, натрупани през годините за SARS, за да информират обществеността за новата заплаха. Досущ като грипа, COVID-19 започва в дробовете и се разпространява посредством пръски, когато някой кихне или се изкашля. COVID-19 вероятно може да се разпространява и чрез изпражнения, но са необходими още изследвания по темата. Според СЗО SARS атакува тялото в три фази: вирусна репликация, имунна хиперактивност и пулмонална деструкция. COVID-19 действа по сходен начин.

Първоначалните изследвания показват, че COVID-19 се репликира ефективно в горните дихателни пътища. Заразените хора произвеждат огромни количества от вируса в началото на инфекцията и нови проучвания разкриват, че инкубационният период на инфекцията е 5,1 дни (през това време заразените не проявяват каквито и да било симптоми, което им позволява да продължат нормално с живота си и да допринесат за разпространението на вируса). Всичко започва с започва с умерени проблеми и симптоми, проявяващи се в горния респираторен тракт. 

Прочетете целия материал на сайта на Обекти.бг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ