Наука и Здраве

Ето защо трябва да хапваме рибено масло

Ето защо трябва да хапваме рибено масло

Пълно е с хранителни добавки. Но само някои от тях наистина вършат работа, пише BrightSide.

Ето защо в следващите редове решихме да ви представим научно доказаните предимства от консумацията на рибено масло.

1. Заздравява сърцето

В него откриваме Омега-3 мастни киселини. Те понижават нивата на триглицериди в кръвта и помагат за потискане на неравномерния сърдечен ритъм. Нещо повече – намаляват риска от инфаркт и сърдечен удар.

2. Подобрява паметта

Рибеното масло е натурален продукт, който е ключов за оптималната мозъчна функция. Тук на помощ идват отново Омега-3 мастните киселини, които са основни градивни елементи на мембраните и клетъчните структури. За да изпълняват качествено своята функция, нашите нервни клетки също се нуждаят от тези киселини. Проучванията са показали, че рибеното масло подобрява паметта. Уви, този ефект намалява с възрастта.

3. Намалява теглото

Няма как да отслабнете без физическо натоварване и здравословно хранене. Ако обаче добавите рибено масло към вашата диета, със сигурност ще ускорите процеса. То намалява апетита, подобрява ефективността на тренировъчната програма и свежда до минимум съхранението на мазнини в организма.

4. Подобрява настроението

Редовният прием на рибено масло подобрява работата на серотонина – вещество в мозъка, което е отговорно за регулиране на настроението и когницията. Същевременно намалява мозъчното възпаление и улеснява неговото освобождаване. Серотонинът помага за подобряване на настроението и социалното поведение, ускорява процеса за взимане на решения и най-вече - кара ви да се чувствате щастливи.

5. Редуцира негативните вредите от замърсения въздух

Можете да намалите вредите, които замърсеният въздух оказва върху нашето тяло, с близо 30-50 процента. Омега-3 мастните киселини предотвратяват и облекчават възпалението и оксидативния стрес, причинени от замърсяването на въздуха.

Вижте целия материал на Obekti.bg.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ