Европа стартира експеримент за производство на космическа храна в орбита
Европейската космическа агенция (ЕКА) даде старт на иновативен експеримент, който може да промени начина, по който астронавтите се хранят в космоса. Целта е да се тества възможността за производство на вкусна и позната храна директно в орбита, а в бъдеще и на Луната или Марс. Зад амбициозния проект стои британската компания Frontier Space в партньорство с Имперския колеж в Лондон.
Проектът предвижда лабораторно отглеждане на основните компоненти на храната – белтъци, мазнини, протеини и фибри. След това тези съставки ще бъдат използвани за приготвяне на пълноценни ястия. Според BBC, успехът на експеримента би могъл значително да намали разходите за храна за астронавтите, които в момента възлизат на около 26 000 долара на човек дневно.
В първия етап от експеримента, на орбита бе изведен спътник с помощта на ракетата-носител SpaceX Falcon 9. На борда му се намира биореактор с генетично модифицирани дрожди. След завръщането на спътника на Земята, учените ще анализират състоянието на дрождите, за да оценят тяхната устойчивост и ефективност. Тези данни ще помогнат при разработката на пълноценен биореактор, който ще бъде изстрелян в орбита през следващата година.
Според учените, с помощта на създадените елементи и устройство, наподобяващо 3D-принтер, ще бъде възможно да се приготвят различни ястия – от обикновени закуски до сложни готварски рецепти. Част от тях вече се разработват в лабораториите на Имперския колеж.
Едно от първите тестови ястия – кюфтенца със сос – вече бе дегустирано от Хелън Шарман, първият британски астронавт. Тя го определи като „невероятно“ и „апетитно“, давайки надежда, че бъдещето на космическата кухня е по-близо, отколкото предполагаме.
Този проект не само отваря врати за по-дългосрочни мисии в дълбокия космос, но и поставя основите на устойчив начин на живот извън пределите на Земята.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Все по-малко хора търсят убежище в Германия
Свят |От КНСБ предлагат друго мерило за доходите на българина
България |Ето как обядът на милиардер във верига за бързо хранене вдигна акциите на няколко компании с 30 процента
Лидерство |Над 450 милиона килограма тикви изгниват по сметищата в САЩ всяка година след Хелоуин
Любопитно |Интернет бе създаден тази седмица през 1969 г. - и веднага се срина
Технологии |Тръмп заплаши Нигерия с военна намеса заради убийства на християни
Свят |Кристин Лагард припомня: Два месеца остават до присъединяването на България към еврозоната
България |Спадащите цени на панелите водят до глобален бум в соларната енергия - с изключение на САЩ
Енергетика |Зеленски с пакет от мерки за подпомагане на украинците през зимата
Свят |Турски криптоизмамник, осъден на над 11 000 години затвор, е открит мъртъв в килията си тази сутрин
Свят |Методът 1-2-48 за борба с бърнаута
Техники за успех |Радев: България и Египет са отворили нова глава в отношенията си
България |Интернет бе създаден тази седмица през 1969 г. - и веднага се срина
Технологии |ADVERTORIAL
Кредитните карти на Fibank вече предлагат разсрочване на вноски без оскъпяване
Интер Експо Център представя изцяло обновен конгресен етаж и модернизирани изложбени зали – ново ниво в организацията на събития у нас
Коментари
Няма въведени кометари.