Наука и Здраве

Европейската агенция по лекарствата одобри шеста ваксина срещу COVID-19

Европейската агенция по лекарствата одобри шеста ваксина срещу COVID-19

Европейската агенция по лекарствата одобри шеста ваксина срещу COVID-19

Надзорният орган на Европейския съюз по лекарствата одобри шеста ваксина срещу коронавирус - тази на френската компания „Валнева“ в момент, в който договорът на компанията с Европейската комисия виси на косъм, предаде Ройтерс.

„Валнева“ се опитва да спаси сделката с Европейската комисия, след като разрешението за пускане на ваксината в търговската мрежа беше забавено заради искания от страна на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за допълнителна информация.

Първоначалното споразумение с ЕК предвиждаше поръчката на близо 60 милиона дози. Заради забавянето на одобрението и заради факта, че страните членки от ЕС вече трябва да се справят с излишъка от ваксини срещу коронавирус, ЕК сигнализира, че иска изменения в споразумението и значително намаляване на дозите, обяви „Валнева“ по-рано този месец. 

Според изпълнителния директор на компанията обаче, ако този малък обем на доставка бъде потвърден, „Валнева“ няма да може да поддържа ваксинационната си програма. 

Говорител на френския производител вчера заяви, че продължават обсъжданията на предложението за промяна в договора между ЕК и страните членки. Скоро се очаква и окончателното решение за одобрение на ваксината от европейските власти. 

От "Валнева" разчитат на традиционен метод, при който са използвани клетки с неутрализиран коронавирус, като се надяват това да означава и по-сигурна защита от коронавируса. 

Европейската агенция одобри използването на имунизационното средство за хора между 18 и 50 години, като допълва, че то отговаря на критериите за ефикасност, сигурност и качество.