Изследване: Алкохолът улеснява социалните връзки, доходите и кариерния успех
Норвежкият професор по социология Вили Педерсен от Университета в Осло пише в книга, че има връзка между това колко човек е пил в младостта си и кариерния му успех. Тези, които са пили повече алкохол в младостта си, са били средно по-склонни да бъдат по-добре образовани и да имат по-високи доходи по-късно в живота си от тези, които са се въздържали или са пили много малко, съобщава британскят в. The Times.
В книгата си „The Beauty and Pain of Drugs“ Педерсен пише, че той и колегите му са изследвали навиците за пиене на норвежци на възраст от 13 до 31 години в продължение на 18 години. В проучването са участвали над 3000 души. Авторът на изследването смята, че е вероятно алкохолът да улеснява социалните връзки, което от своя страна помага за кариерния успех. „Най-вероятното обяснение е, че целият алкохол е вид маркер за социална активност, което от своя страна носи определени ползи“, смята той.
Като пример Педерсен посочва клуба Bullingdon в Оксфордския университет – неформален клуб, основан през XVIII век, който става известен с пищните си партита. Трима бивши министър-председатели са били членове на този клуб - Дейвид Камерън, Борис Джонсън и Арчибалд Филип Примроуз, който е бил министър-председател в края на XIX век.
Но връзката между консумацията на алкохол и последващия кариерен успех не е пряка причинно-слдствена връзка, пише The Times. „Няма доказателства, че самият алкохолизъм е интелигентна кариерна стратегия. Изследванията показват, че тези, които редовно пият алкохол от ранна юношеска възраст, са по-малко успешни по-късно в живота. Педерсен също предупреждава за опасността от пиенето в самота“, посочва статията.
Преди това учени в САЩ откриха как консумацията на алкохол може да повлияе на социалните взаимодействия между хората в зависимост от това дали и двамата участници или само единият от тях са пили. Проучването е проведено от учени от Катедрата по психиатрия и поведенческа неврология в Чикагския университет. Проучването установи, че алкохолът може да засили удоволствието от социалните взаимодействия и чувството за връзка с другите, независимо дали пият. Положителното преживяване от пиенето обаче може да се засили при взаимодействие с някой, който също е под влиянието на алкохол.
Ключови думи
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.