Наука и Здраве

Изстрелват лунохода "Рашид" на 30 ноември

Изстрелват лунохода

Изстрелват лунохода "Рашид" на 30 ноември

Луноходът "Рашид" на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде изстрелян на 30 ноември от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Космическия център "Мохамед бин Рашид".

"Новата дата за изстрелване на първата лунна мисия на ОАЕ е  30 ноември  от базата на космическите сили на САЩ в Кейп Канаверал", се казва в публикация в профила му в Тутиър. Изстрелването на апарата обаче може да бъде отложено заради метеорологични условия или други обстоятелства.

По-рано бе съобщено, че луноходът на ОАЕ трябва да бъде изстрелян на 28 ноември, а на 13 октомври от "Мохамед бин Рашид" обявиха, че са приключили  тестовете на апарата и готовността му за полет. 

Според изданието "Гълф нюз" екип от специалисти от Космическия център "Мохамед бин Рашид" на ОАЕ вече е във Флорида.

Разработката на спускаемия апарат, който ще достави на Луната "Рашид", е на японската компания "Айспейс" ("Ispace"). Той ще бъде изстрелян с ракета носител "Фалкон 9" на компанията "СпейсЕкс". Очаква се полетът да продължи около пет месеца.

Мисията е част от стратегията на ОАЕ да се превърне в значим играч в космическата надпревара. Ако е успешна, ОАЕ ще се присъедини към САЩ, Русия и Китай. Засега само тези три страни са успели да изпратят свой апарат на лунната повърхност, предава БТА.

Сателит на ОАЕ вече обикаля около Марс с цел изучаване на атмосферата на Червената планета. Той е в орбитата й от февруари 2021 г. Ровърът "Рашид" трябва да изследва лунната повърхност. 10-килограмовия апарат е снабден с две камери с висока резолюция и много други инструменти.

ОАЕ имат амбицията да изградят човешка колония на Марс до 2117 г.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Три ревизии са открили големи задължения на „Nexo“ по ДДС в България
Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“
Дора Стрезова-Николова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“ и екип
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната
На днешната дата, 27 януари. Рождениците днес
"Всички губят": Струва ли си демонстрирането на висок социален статус
Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors (NBCC Bulgaria)
Даниела Йорданова, Бизнес мениджър „Шоколадови изделия Югоизточен пазар“, „Нестле“