Изстрелват лунохода "Рашид" на 30 ноември

Изстрелват лунохода Рашид на 30 ноември

Изстрелват лунохода "Рашид" на 30 ноември

Луноходът "Рашид" на Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще бъде изстрелян на 30 ноември от космодрума в Кейп Канаверал, щата Флорида, предаде ТАСС, като цитира съобщение на Космическия център "Мохамед бин Рашид".

"Новата дата за изстрелване на първата лунна мисия на ОАЕ е  30 ноември  от базата на космическите сили на САЩ в Кейп Канаверал", се казва в публикация в профила му в Тутиър. Изстрелването на апарата обаче може да бъде отложено заради метеорологични условия или други обстоятелства.

По-рано бе съобщено, че луноходът на ОАЕ трябва да бъде изстрелян на 28 ноември, а на 13 октомври от "Мохамед бин Рашид" обявиха, че са приключили  тестовете на апарата и готовността му за полет. 

Според изданието "Гълф нюз" екип от специалисти от Космическия център "Мохамед бин Рашид" на ОАЕ вече е във Флорида.

Разработката на спускаемия апарат, който ще достави на Луната "Рашид", е на японската компания "Айспейс" ("Ispace"). Той ще бъде изстрелян с ракета носител "Фалкон 9" на компанията "СпейсЕкс". Очаква се полетът да продължи около пет месеца.

Мисията е част от стратегията на ОАЕ да се превърне в значим играч в космическата надпревара. Ако е успешна, ОАЕ ще се присъедини към САЩ, Русия и Китай. Засега само тези три страни са успели да изпратят свой апарат на лунната повърхност, предава БТА.

Сателит на ОАЕ вече обикаля около Марс с цел изучаване на атмосферата на Червената планета. Той е в орбитата й от февруари 2021 г. Ровърът "Рашид" трябва да изследва лунната повърхност. 10-килограмовия апарат е снабден с две камери с висока резолюция и много други инструменти.

ОАЕ имат амбицията да изградят човешка колония на Марс до 2117 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ