Кажете сбогом на погрешните сутрешни навици

Кажете сбогом на погрешните сутрешни навици

Трудно е да се отърсим от старите навици. Именно поради тази причина често вършим неща, без дори да се замисляме колко много ни вредят. Особено рано сутрин, когато нямаме особено много време. Например: чаша кафе на закуска, а това далеч не е най-добрият начин да започнем деня, пише BrightSide.

В следващите редове ще ви представим 8 вредни сутрешни навика, характерни за повечето от нас. 
 
1. Пропускаме сутрешния душ
 

Сутрешният душ може да ни помогне да разрешим сложен казус. Той помага на мозъка да стане активен и да не се разсейва от външни фактори. Душът позволява на мозъка да генерира нови и необичайни идеи. Ето защо никога не трябва да пропускаме шанса да си вземем душ след събуждане.

2. Гореща вода
 

Топлата вода ни отпуска. Ето защо горещият душ рано сутрин не е добра идея - от него ще ни се прииска да се върнем обратно в леглото. От друга страна, студените сутрешни душове имат няколко предимства. Те ни помагат да се чувстваме освежени, стимулират мозъчната активност и карат имунната система да работи по-усилено. Студената вода, за разлика от топлата, не изсушава кожата и според учените, хората, които редовно взимат студени душове, могат да свалят около 9 кг годишно.

3. Проверяваме телефона твърде често

Какво правите, когато се събудите? Посягате към телефона, за да проверите Facebook или някоя друга социална мрежа? Начинът, по който прекарваме деня си обаче, зависи до голяма степен от нашата сутрин. Не губете време, четейки постовете на другите. Вместо това - посветете се на себе си. Същото важи и за проверката на входящите писма на служебната поща. Това може да направи работният ни ден по-дълъг. По-добре е да пуснем любимата си музика, да прекараме време с хората, които обичаме или да приготвим вкусна и здравословна закуска.

4. Пилеем време при избора на облекло

"Какво да облека?" е популярен въпрос рано сутрин. Има достатъчно хаос сутрин, за който нямаме време, така че да не влошаваме ситуацията, като търсим и дрехи. За да направим избора си по-прост, трябва да приготвим дрехите си от вечерта.

5. Ядем зърнени култури

Обичайната порция зърнена закуска, съдържа около четири супени лъжици захар. Толкова много захар сутрин води до прилив на инсулин в кръвта и когато ефектът изчезне, ставаме уморени и летаргични. Прясно мляко, кисело мляко и пресни плодове, когато се добавят към зърнени храни, също са нездравословни за ядене сутрин, така че най-добре е да стоите далеч от тях. Според диетолога Челси Амер, по-здравословно е да изядем една пица сутринта, защото тя съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, което я прави балансирана закуска. Важно е обаче да не ядем повече от едно парче. Освен пица, може да хапваме и бъркани яйца, извара или месо, което не съдържа твърде много мазнини.

6. Мием зъбите си след хранене 

След като хапнем, емайлът на зъбите ни става чувствителен, особено ако сме яли плодове, цитруси или пием сода. Те съдържат лимонена и фосфорна киселина. Това, което трябва да направим, е да жабуркаме устата си с вода и да почистим остатъците от храна с конец за зъби. Зъбите се мият 30 минути след като сме яли.

Прочетете пълния списък на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ