Кои храни ни правят щастливи?

Кои храни ни правят щастливи?

Консумирането на храни с жълт цвят ни прави по-щастливи, тъй като мозъкът ни свързва този цвят с радостните емоции, установиха учени, цитирани от в. "Метро".

Похапването на храни с жълт цвят освобождава високи нива на хормоните на щастието, които се асоциират със светлите цветове. При проведена анкета се оказало, че 70 процента от респондентите свързвали жълтото в ястията с по-голямото удовлетворение от живота.

Шейсет и един процента от анкетираните доверили, че омлетите ги правели най-радостни, следвани от макароните с кашкавал, бананите и палачинките. Две трети от запитаните искали да имат повече жълти храни в хладилниците. Трийсет на сто от респондентите асоцирали жълтото с щастието, повече от всеки друг цвят.

Психолози изтъкват, че започваме да реагираме позитивно на цветовете още от най-ранна възраст. Това се дължи на приятните асоциации със слънчевата топлина и с ярките краски на детските играчки. Жълтото кореспондира с лявото полукълбо на нашия мозък, което ни помага да го възприемаме като забавно и приятно.

В списъка на предпочитанията на британците следват червените храни, а след тях - кафявите, допълва БТА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Васил Терзиев: Повишението в цените за паркиране е отлагано от 2016 г. и отразява реалната инфлация
Украйна ще внася втечнен природен газ от Гърция през предстсоящата зима
Финландският президент Стуб: Малко вероятно е да има примирие в Украйна преди пролетта
Британският вътрешен министър Шабана Махмуд обяви радикални реформи в системата за убежище, вдъхновени от Дания
Освободеният във Венецуела френски гражданин Камило Кастро се завръща у дома
ДКСБТ отчита спад в цените на плодове, зеленчуци и основни храни у нас
Япония подготвя икономически пакет за над 17 трилиона йени
21-годишно проучване свързва пародонтозата и кариесите с повишен риск от инсулт