Кои храни ни правят щастливи?

Кои храни ни правят щастливи?

Консумирането на храни с жълт цвят ни прави по-щастливи, тъй като мозъкът ни свързва този цвят с радостните емоции, установиха учени, цитирани от в. "Метро".

Похапването на храни с жълт цвят освобождава високи нива на хормоните на щастието, които се асоциират със светлите цветове. При проведена анкета се оказало, че 70 процента от респондентите свързвали жълтото в ястията с по-голямото удовлетворение от живота.

Шейсет и един процента от анкетираните доверили, че омлетите ги правели най-радостни, следвани от макароните с кашкавал, бананите и палачинките. Две трети от запитаните искали да имат повече жълти храни в хладилниците. Трийсет на сто от респондентите асоцирали жълтото с щастието, повече от всеки друг цвят.

Психолози изтъкват, че започваме да реагираме позитивно на цветовете още от най-ранна възраст. Това се дължи на приятните асоциации със слънчевата топлина и с ярките краски на детските играчки. Жълтото кореспондира с лявото полукълбо на нашия мозък, което ни помага да го възприемаме като забавно и приятно.

В списъка на предпочитанията на британците следват червените храни, а след тях - кафявите, допълва БТА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Финансовата платформа Robinhood на Влад Тенев влиза в индекса S&P 500
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 8 до 14 септември
Митниците продават на търг 87 килограма златни и сребърни бижута, кюлчета и монети, задържани на ГКПП "Капитан Андреево"
Израелската армия удари висши лидери на групировката Хамас в столицата на Катар (ВИДЕО)
AI: Как чатботовете се отразяват на психичното ни здраве?
Кая Калас: Само тази година ЕС ще предостави 25 милиарда евро подкрепа на Украйна
Изминалият месец август е бил третият най-топъл в историята
Ще попадне ли Лукойл в следващия пакет от санкции на ЕС?