Конкурентът на Neuralink Paradromics се подготвя да тества своя мозъчен имплант върху хора

Конкурентът на Neuralink Paradromics се подготвя да тества своя мозъчен имплант върху хора

Стартиращата компания Neurotech Paradromics ще изпробва своя мозъчен имплант през следващата година, докато надпреварата за лидерство в зараждащия се интерфейс мозък-компютър (BCI) се разгаря, предаде CNBC.

„Мозъкът е супер завладяващ орган. Имаме около 85 милиарда неврони и всеки неврон е милион пъти по-бавен от компютърен чип. И въпреки това мозъкът прави невероятни неща,” каза Мат Енгъл, главен изпълнителен директор и основател на Paradromics, в интервю за CNBС.

„Това означава, че ако искате да получите данни във и от мозъка, трябва да можете да говорите с тон различни неврони едновременно. И оттам дойде акцентът върху изграждането на тези високоскоростни устройства с висока скорост на данни“, добави той.

Изпитването ще последва конкурента Neuralink, който имплантира чип в мозъка на пациент през март тази година. Компанията, която беше основана от Илон Мъск, по-късно разкри, че част от нейния мозъчен имплант е неправилно функциониращ в седмиците след процедурата.

Paradromics, която беше основана през 2015 г., е осигурила 87 милиона долара рискови инвестиции и 18 милиона долара публично финансиране до момента. Базираната в Остин, Тексас стартираща компания очаква устройствата да се продават на дребно за около 100 000 долара всяко.

„Мисията на Paradromics е да трансформира иначе нелечимите здравословни състояния в здравето на мозъка в разрешими технологични проблеми. Ние основно изграждаме медицинско устройство, което да обслужва незадоволени нужди“, каза Енгъл.

Докато Мат Енгъл очаква устройството да може да лекува широк спектър от състояния, Paradromics ще се фокусира върху пациенти, които са загубили способността си да общуват първи, независимо дали това се дължи на парализа, амиотрофична латерална склероза или гръбначно увреждане.
„Причината, поради която избрахме да се съсредоточим върху моториката и речта, е, че те са добре утъпкани в нашата изследователска общност и науката съществува“, каза Викаш Гиля, главен научен директор в Paradromics.
„Парадромиката може да вземе науката и да приложи правилното инженерство, за да ни преведе от изследванията към медицинското устройство“, добави той. Гиля каза пред CNBC, че устройството ще се захранва безжично и няма да изисква зареждане.
„Единственото нещо, което трябва да направите като потребител, е да преминете през кратка процедура за калибриране, за да научите това картографиране от електрически сигнали към намерение. Но след като това картографиране бъде научено, системата може да се използва“, каза Гиля.
Ентъл се надява, че Paradromics ще има търговско одобрение за продажба на продукта веднага, но не по-рано от 2029 г.

„Виждаме, че първите милиони хора, които ще получат мозъчни компютърни интерфейси, ще ги накарат да лекуват тежки медицински състояния“, каза Енгъл.
„Мисля, че може да има различен разговор след 20 години и някои от тези устройства може да имат потребителски приложения. Но междувременно ние наистина сме фокусирани върху изграждането на безопасни, надеждни и здрави устройства за хора с физически и психически проблеми.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ