От какво зависи здравето на мозъка? Мащабно изследване дава отговора

От какво зависи здравето на мозъка? Мащабно изследване дава отговора

От какво зависи здравето на мозъка? Мащабно изследване дава отговора

Поддържането на физическа и психическа активност от хората на средна възраст води до по-малък риск от развитие на деменция десетилетия по-късно, на старини. Това сочи проучване, публикувано в онлайн изданието на Neurology® - медицинското списание на Американската академия по неврология, съобщава EurekAlert.

Под умствена активност, която да бъде тренирана, се има предвид четене, свирене на инструменти, пеене в хор, посещения на концерти, градинарство, ръкоделие или посещение на религиозни служби, продължава изданието. 

"Резултатите показват, че тези дейности на средна възраст могат да играят роля за предотвратяване на деменция в напреднала възраст и за запазване на когнитивното здраве", коментира авторът на изследването д-р Джена Наджар от Университета на Гьотеборг в Швеция. "Вълнуващо е, тъй като това са дейности, които хората могат да включат в живота си доста лесно и без много разходи", казва тя. 

В проучването са участвали 800 шведски жени на средна възраст от 47 години, чието умствено здраве е било проследено в продължение на 44 години. В началото на проучването участниците били запитани за техните умствени и физически дейности. Умствената дейност включвала интелектуални занимания като четене и писане, артистични дейности, като посещението на концерти или пеенето в хор, бродиране, клубните мероприятия и т.н. Участничките получили оценки за всеки вид дейност, като максималната оценка била 10 пункта. В зависимост от резултатите от допитването жените били разделени на две групи - в едната били включени получилите оценки до 2 пункта, а в другата - между 3 и 10 пункта.

По сходен начин била преценена физическата активност. За физическата активност участничките били разделени на две групи - активни и неактивни. Активната група варирала от лека физическа активност като ходене, градинарство, боулинг или колоездене за минимум 4 часа седмично, до редовно интензивно спортуване като бягане или плуване няколко пъти седмично или участие в състезателни спортове. Общо 17% от участничките били в неактивната група и 82% - в активната група.

В рамките на изследването 194 жени били засегнати от деменция. При това 102 участнички била диагностицирани с болестта на Алцхаймер, други 27 - със съдова деменция, а 41 - със смесена деменция.

Оказало се, че за участничките с високо ниво на умствена активност рискът от болестта на Алцхаймер е бил с 46% по-малък, а рискът от слабоумие - с 34% по-нисък. Физическата активност намалила риска от съдова деменция с 52%, а от смесена деменция - с 56%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ