Морковите са полезни за всички и най-вече за бременни и бебета

Морковите са полезни за всички и най-вече за бременни и бебета

Най-употребяваният зеленчук в готвенето - морковът е изключително богат на витамините А, В, С и на минерални соли, без да е калоричен. Това го прави незаменим за бременни жени, на които се препоръчва по чаша сок от пресни моркови всяка сутрин, за регулиране на перисталтиката. И на възрастни хора – настърган или цял суров, варен под форма на пюре или в различни ястия, той намалява смущенията в зрението и се препоръчва и на страдащи от хепатит, диабет, ревматизъм, астма.

При изгаряния и екземи този зеленчук помага под форма на компрес – настърган и наложен на нараненото място, успокоява изгорено и абцеси. Морковеният сок е полезен по принцип за кожата и освежава, затова можете да го използвате като лосион за тонизиране и лечение на екземи.

За кърмачетата морковите са чудесна храна, особено при разстройство. Една изпитана рецепта за този случай:

Обелете и настържете 500 г зрели моркови и ги варете в 1 литър вода, докато омекнат съвсем. После претрийте през цедка и долейте толкова вряла вода, че да се получи 1 литър. Посолете течността с не повече от 3 г сол, налейте в бутилка и съхранявайте на проветриво място в разстояние на 24 часа. Преди да напълните шишето с биберон, разклатете.

Когато кърмачето е с разстройство, тази течност ще помогне да се регулира стомахчето му и след първото редовно изхождане можете да намалявате морковената отвара за сметка на млякото.

Новите родители

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ