Можем ли да защитим бебето от вирусите

Можем ли да защитим бебето от вирусите

Можем ли да защитим бебето от вирусите

Имунната система на бебето е в процес на изграждане, не може да му осигури добра защита от вируси и от микроби. Затова родителите трябва да предприемат мерки и да го предпазят доколкото могат.

1. Миенето на ръцете

 1- годишното дете има едва 17 % от имунната защита на възрастния. И понеже 80% от инфекциозните болести – грип, бронхиолит, гастро, ангина – се предават при досег с ръце, педиатри припомнят и настояват винаги да мием ръцете си преди да пипаме бебето.

Освен вода и сапун, има още хигиенни мокри кърпи, които елиминират 99,9%  от бактериите. Те са ефективни и срещу вируса на грипа - H1N1И е разумно, особено в сезона на грипа, мокрите кърпички да са винаги под ръка.

2. Играчките и плюшените мечета

Играчките и всички плюшени мечета са гнездо за микроби. Детето ги гушка, притиска лице в тях  и е много важно редовно да ги миете е перете, особено, ако други деца имат досег с тях. 

За играчките може да използвате дезинфектиращ спрей, специално разработен за детски играчки, без отровни дезинфектанти и белина.

След като ги обработите, винаги ги мийте и подсушавайте, преди да ги дадете на детето.

Плюшените играчки: пуснете ги в пералнята на 90 градуса, за да премахнете микробите. За деликатните, перете при режим на 20 градуса , но използвайте  Sanytol , който доказано убива бактериите, гъбичките и грипния вирус  H1N1.

3.  Мийте подовете и гладките повърхности

Някои вируси, като тези, които причиняват гастроентерита, могат да живеят и да заразяват до 60 дни, ако са попаднали върху мебелите в къщи. Ще ги унищожите, само с миене с дезинфектант.

  • - Дръжките на вратите
  • - Дистанционните
  • - Ключовете на осветлението
  • - Най-лесно и бързо става с дезинфектиращи мокри кърпички. Ако в къщи някой е болен, перете отделно кърпите за лице, чаршафите и дрехите му при температура 90 градуса или на по-ниска температура от 20 градуса, но като използвате препарат.


4. Проветрявайте  

10 минути с широко отворени прозорци са необходими, за да се смени въздухът в помещението и да се елиминират микробите.  

Внимавайте да не претопляте стаите (максималната температура трябва да е 20 градуса), защото сухият въздух е вреден за лигавиците на носа и на гърлото.

Добре е въздухът да се овлажнява и озонира.

Източник: Новите родители

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ